Винaта на регионa Мозел в Германия

от Админ
Вината на винарски район Мозел

Мозел е най-известният от 13-те официални винарски региона в Германия, а също така е и третият най-голям по отношение на винопроизводството. Както при много от германските региони, той се отличава с разнообразие от вина, направени най-вече от сорта Ризлинг, които се считат за едни от най-добрите бели вина в света изобщо. Леки и с ниско алкохолно съдържание, те могат да са силно ароматни, с леки флорални и минерални нотки, притежаващи прекрасен баланс от сладост и киселинност.

Мозел и лозята му
Регионът следва пътя на река Мозел от сливането й с река Рейн близо до Кобленц, нагоре и югозападно до германската граница с Люксембург и Франция. Този регион включва също притоците Саар и Рувер и е бил известен като Мозел-Саар-Рувер до август 2007 г., когато името официално е съкратено просто на Мозел. Някои от по-известните села, производители на вино в долината, са Бернкастел, Браунеберг, Ерден, Граах и Пиеспорт, а регионът може да се похвали с някои от най-добрите и най-красиви лозя в Европа.
Римляните засаждат първите лозя край река Мозел и град Триер някъде около 2-и век. Днес регионът е известен със стръмните си хълмове, надвиснали над реките, върху които се отглежда гроздето. Всъщност най-стръмно разположените лозя в света се намират в град Брем и са разположени върху наклон от 65 градуса.

От римляните до монасите
Мозел е изпълнен с исторически градове от Триер до Кобленц и предоставя страхотни гледки и уникални възможности за пътуване. С повече от 75 исторически града и невероятен 500 – километров маршрут регионът, известен като най-старото независимо културно наследство на Европа, предлага зашеметяваща гледка, която трябва да бъде видяна.
Крайбрежието на Мозел изобилства с малки китни градчета, които се намират по тези места от хиляди години, а създаването им датира още от каменната ера. Следи от ранни заселници и други артефакти са открити близо до Бернкастел-Кус, което го прави едно от първите селища в Мозел.
Най-ранната писмена история съществува от времето на келтите от 500 г. пр. Хр., когато се развива Латенската култура. Римляните се заселват в региона около 100 г. пр. Хр. и откриват потенциала на местната територия за отглеждане на грозде. През 15 г. пр. Хр. те основават градчето Триер между днешните горен и среден Мозел, където множество римски руини все още разказват за миналото на града. В Голдтрьопфшен в Пиеспорт местни археолози изкопават римска винена преса, датираща от 400 г. Огромният й капацитет я прави най-голямата такава преса, намирана някога на север от Алпите.
През ранното Средновековие идват франките и издигат внушителни манастири, които разпространяват християнството, докато в същото време поддържат местните традиции на лозарство. Това е апогеят на романската архитектура и много забележителни замъци и културни сгради са издигнати през този период. Краят на Тридесетгодишната война и Френската окупация бележат началото на днешното модерно лозарство и туризъм.
В Мозел климатът е студен, но склоновете са много ефективни в оптимизирането на излагането на слънце на гроздето, благодарение на което то зрее добре. Най-добрите райони се възползват и от слънчевото излъчване, отразяващо се от повърхността на реките, а черната почва абсорбира топлината през деня и я излъчва през нощта. През лятото времето е топло, но не и горещо, като средната температура през юли е около 18 градуса. Дългият сезон позволява развиването на наситени вкусове в сорта Ризлинг, докато в същото време поддържа алкохолното съдържание сравнително ниско.
Един от недостатъците на стръмните склонове е, че са недостъпни за техника, което означава, че се изисква до седем пъти повече работна сила за поддържането им в сравнение с лозята, намиращи се на равен терен. През зимата дъждовете отмиват почва от високите склонове в реката и производителите на вино трябва да я събират и да я разнасят обратно по лозята, където е необходима за задържането на топлината при корените. Безопасността на работа също е голям проблем по тези места, известни са доста трудови инциденти със селскостопански работници.

Гроздето в долина Мозел
Река Мозел извира във Франция и минава през Германия, където се влива в Рейн по пътя си към Северно море. От лозята по криволичещия й пролом се правят най-класическите Ризлинг вина в света. Какво прави долината Мозел толкова специална за това вино и грозде? Както ще разберете, тайната е в комбинацията от геология, география и история (Ризлингът за първи път фигурира в Германия през 1435 г. именно в района Мозел), които правят винения регион уникален. Този сорт съставлява около 60% от лозята в долината Мозел. Други сортове, които си струва да се разгледат са: Елблинг, Пино Гри, Кернер и Осероа. Тук ще откриете също Пино Ноар и Шардоне, често използвани при направата на пенливо вино.
Ризлингът от Мозел варира от сух до сладък, като основните аромати и вкус са отличителни и лесно се откриват.

Цвят: Вината варират от бледосламени до плътножълти, след като отлежат.

Аромат: Младите вина са със средно силен аромат на лайм и медена роса, понякога с леко остатъчни минерални нотки. Колкото повече отлежават, толкова повече разкриват силни аромати на мед, кайсия, лимон и петрол. Миризмата на петрол може да е отблъскваща за някои, но за други е класически индикатор за германския Ризлинг.

Вкус: Структурата на това вино е това, което го прави толкова интересно. То има висока киселинност, обикновено балансирана до определена степен на  сладост. Вината, които на вкус са сухи, обикновено имат 6-10 г/л остатъчна захар, а полусухите – 30-40 г/л.  Като цяло, вината от Мозел имат ниско до средно алкохолно съдържание, вариращo между 7.5 – 11.5%.

Колко дълго може да старее: Германският Ризлинг старее добре. Виното на качествен производител от добри лозя може да отлежава до 40 години. Дори по-евтините вина могат да стареят до 5 години и да развият дълбок златист цвят с аромати на мед и петрол.

Географска локация: Долината Мозел е издълбана от реката между Насрюк и Айфел, и долините на притоците й – Саар и Рувер.

Тероар
Заедно с Рейнгай, Мозел е вероятно най-известният винен регион в Германия, като същевременно се слави и като един от най-добрите за сорта Ризлинг в света. Поради тънкият слой почва върху глина и шисти, корените се хващат дълбоко в земята в търсене на хранителни вещества, така лозята произвеждат грозде с висока минералност.
Мозел е криволичеща река с много остри завои по пътя си. Най-добрите лозя са на по-голяма височина по екстремно стръмните склонове, които гледат на юг по бреговете на реката.
Възможността да усетите Мозел отблизо е вдъхновяваща. Да седите край красивите брегове на реката, да се наслаждавате на плодовете на земята и да пиете местен Ризлинг е истинско удоволствие. Комбинирайте това с талантите на невероятните местни винари и известни изби, и ще опитате едно наистина превъзходно бяло вино, с качество, което единствено Ризлинг може да Ви предложи.

Големи градове: Кобленц, Кохем, Цел, Бернакстел, Писпорт, Трир

Климат: Оптимална топлина и валежи по склоновете и долините.

Почви: Глина и граувак в ниската долина Мозел (северната част); девонска по стръмните места и песъчлива почва по равнините на среден Мозел; предимно варовикова в горен Мозел (южната част, разположена паралелно с границата с Люксембург).

Лозя (2003 г.): 9533 хектара, разположени в 6 окръга, с 19 лозарски региона  и повече от 500 индивидуални лозови масиви.

Сортове (бяло 91.7% – червено 8.3%) (2003 г.): Ризлинг (56.8%), Мюлер-Тургау (16.1%) и Елблинг (7.2%) –  древен сорт, култивиран от римляните и често използван с изразената си киселинност, както за основа за Сект (германско пенливо вино), така и за Кернер, Бакхус и Пино Ноар.

Маркетинг: Около 1/5 от реколтата на региона се управлява от регионалната кооперация в Бернкастел-Кюс. Като цяло, производителите на бутилирано вино са кооперации (13%), бутикови изби (28%) и комерсиални винарни (59%). Последните също така бутилират и рекламират вина, както от други германски региони, така и по-евтини, вносни вина. Много от производството се изнася. Въпреки това, директните продажби към крайни клиенти са важни за по-малките производители, които разчитат главно на местния туризъм.

 

Вижте още

You cannot copy content of this page