Винарският регион Лангедок-Русийон

от Админ
Френският винарски регион Лангедок-Русийон

Винарският регионЛангедок-Русийон е важен център на виното от няколко века, с пристанище Сет и връзка с Атлантика чрез канала Миди от 17-ти век, които предоставят ключови търговски пътища.
Връщайки се още по-назад в миналото, има сведения, че римляните са произвеждали вино в този регион. Руините на винарна от 1-и век лежат близо до Clermont-l’Hérault, западно от Монпелие.
Средиземноморският климат и обширните земи с почви, вариращи от скалисти до плътна глина, отдавна са превърнали региона в много подходящ за производството на вино.
Наследството на Лангедок обаче често е пренебрегвано в днешно време, защото регионът си е спечелил репутация за производство на количество пред качеството. През 20-ти век, много малко от тукашното вино е със сертифициран произход до 80-те години, когато се появяват новите регулации за качество.

Лангедок-Русийон е най-големият винен регион във Франция с площ от 200 000 хектара. Това са четвърт от лозята на Франция. В региона съществуват различни микроклимати и също толкова различни стилове вина. Лозята се отглеждат, както край средиземноморския бряг, така и в планините. Хората често остават изненадани, вземайки предвид топлия и сух климат, че там се произвеждат висококачествени пенливи и сухи бели вина. Планините и ветровете осигуряват прохлада, която позволява на талантливите винари да правят забележително свежи вина.

Местните сортове, като Каринян и Гренаш, са добре адаптирани към климата, а ако имате стари лозя с дълги корени, още по-добре. Днес Каринян, някога основната движеща сила на голяма част от винената индустрия, отново се разглежда от мнозина, като най-типичния сорт в региона, ненапразно винопроизводителите в Лангедок се стараят много да доказват качествата на този сорт.

Днес, лицето на виното от Лангедок-Русийон се е променило драстично. Засаждат се по-комерсиални сортове грозде и са въведени нови класификации, но това не пречи имена като Сен Шинян, Фожер, Корбиер, Пик Сен Луп и Терас ду Ларзак стават все по-известни сред сомелиерите и почитателите на виното – а вината често се препоръчват като добър избор във винените листи на ресторантите.

Лозя, простиращия се от Ним до испанската граница
Лозята на винарския регион Лангедок-Русийон пресичат три френски департамента, от Од до Гард, преминавайки през Еро, простиращи се чак до Западните Пиринеи, включвайки новия местен AOC Лангедок винен регион. Цялата географска зона – обхващаща 23 вина с контролиран произход – заема площ от около 40 000 хектара. Излишно е да казваме, че обширната територия предоставя разнообразие от почви, климати и лозя, което води до разнообразни комбинации, всяка една разкриваща уникално вино. Има голям контраст между суровите Пиринеи, Централния френски масив и мекотата на Средиземноморското крайбрежие. Край морето почвите са предимно песъчливи, варовикови и дори глинени почви. Климатът тук е предимно средиземноморски, макар че колкото повече се отдалечавате от брега, толкова повече океански характеристики може да намерите.

Лозята в Лангедок са изключително повлияни от разнообразието. Освен по-известните Сира, Гренаш, Мурведър и Сензо, откриваме и други сортове (Кот, Шенин и Рол), известни само на малцина. Производителите от Лангедок са осъзнали, че притежават многообразие от почви, без да забравят за значителното реконструиране през последните 30 години, за да се окуражат типичните средиземноморски сортове и да се засили адаптацията на традиционните сортове, характеризирането на почвените типове, контролирането на техниките за отглеждане и задълбоченото проучване, с което се получават структурирани и добре балансирани вина.

В постоянно търсене на качеството
Виненият регион е значително обновен през последните 30 години, за да се окуражи отглеждането на средиземноморски сортове като Гренаш, Мурведър или Сира, звездите на новите плантации. В допълнение, задълбочени проучвания са позволили по-доброто адаптиране на традиционни сортове грозде и подобряване на култивацията, като отделното винифициране на сортовете, съответно зрелостта и реакцията им към отлежаването, е основното правило. След винификацията, производителите се концентрират върху винените типове.

Характеризиране на земята
От 1975 г. в региона Лангедок се въвежда характеризиране на земята. Кой сорт грозде върху каква земя за производството на какъв продукт? Първоначалните експерименти са проведени с Каринян в Кон и Ла Ливиние, което в момента е на път да се превърне в първото „село“ със сертифициран етикет в региона Минер. Проучванията за характеризирането на различните типове земя, започнати от френското Министерство на земеделието позволяват да се определят „подобрения“, поведението на почвата, напояването и грижата за корените, всичко в съответствие със земята (варовикова, песъчлива или глинеста).

Начин на отглеждане
Проучване за най-добрите практики за подрязване и идеалното отстояние между растенията, определящ фактор за раззеленяването, е директно свързано с по-доброто зреене.

Биологична реактивация на почвата
Скорошно изследване разглежда използването на биологични торове върху земята вместо изкуствени. Използването на повече компост и въвеждането на интегрирано управление на винарните.

Контролиране на добива
Връзка между естествените условия на земята и климата за увеличаване на обема; 45 хектолитра при червеното вино и 60 при бялото – това е малко под националните стандарти.

Изключително разнообразие от почви
В Лангедок се откриват множество типове почви, които варират според класификацията на произхода: големи каменисти тераси, песъчливи и варовикови, шистови, меласа и др.

Климатични условия и фактори
В Лангедок, най-южният регион на страната, климатът е предимно средиземноморски. Лятото е горещо и сухо, а пролетта и есента са топли, с вероятност за мразовити утрини през април. Зимите също са доста меки и слънчеви, като температурата рядко пада под нулата. Дъждовете са слаби (сред най-ниските във Франция), а силните ветрове изсушават гроздето и предотвратяват заболявания по него. Това е идеален климат за култивиране на грозде. Малко на запад обаче, средиземноморският климат избледнява и се смесва с характеристиките на океанския, което повлиява особено на Кабарде и Малепер.

Слънце
Гроздето изисква много светлина; открито е обаче, че прекаленото слънце и топлина в средиземноморските страни могат да понижат качеството на плодовете, което води до липса на  достатъчна киселинност и аромати.

Топлина
Много важно условие е да се знае температурата, при която гроздето вирее най-добре в определен район. Този фактор повлиява на съдържанието на полифенол в гроздето. От друга страна, прекалената горещина по време на периода на зреене може да окаже негативно влияние на деликатните аромати във виното. След определена граница в северните региони, гроздето вече не зрее, докато в други райони този процес продължава, ето защо средната температура през годината определя избора на сорта грозде (ранно или късно зреещо).

Дъждове
Гроздето предпочита сух климат, макар да може да издържа и на обилни дъждове. Важно е дъждовете да падат равномерно през цикъла на растеж на гроздето.

Почва
Макар да е ясно, че съществува връзка между минералното и химическо съдържание на почвата и качеството на виното, все пак е много трудно да се разчетат тези зависимости. Всъщност по-скоро физическите характеристики определят качеството на виното, а не химическото съдържание. Регулирането на напояването (възможността за отвеждане при прекомерно количество вода и за напояване в периодите на суша) се счита за основен фактор за качеството на почвата. Още повече, идеалната почва за гарантирането на качествена реколта трябва да има ниска плодородност, а разнородната структура ще позволи добро отводняване и захващане на лозите.

Вижте още

You cannot copy content of this page