Австрия отговаря за едва 1% от световното производство на вино, като по-голямата част от австрийските вина са бели, от които най-широкоразпространените са Совиньон Блан и Грюнер Велтлинер, който се отглежда особено в двата основни винени региона на страната. Третият по големина винен регион, Щирия, намиращ се по границата със Словения, е мястото където Совиньон Блан доминира в лозята. Тук, често по най-стръмните склонове той постига рядка комбинация от финес и наситени вкусове, които никога не се сливат в нещо точно определено. Совиньон Блан се отглежда в региона от 18-и век и площта му постоянно се увеличава. Към момента заема 750 хектара от 4200-те в трите подзони на Щирия.
Този регион изниква от нищото на историческата винена сцена. До много скоро, Щирия е бил много беден регион заради дистанцията си от големите градове и липсата на търговски достъп по река. Той е бил дом на фермери, работещи за прехраната си, които са отделяли много малко внимание на отглеждането на грозде. През последните 30 години, с развиването на туризма – първо австрийския и после международния – се променя динамиката на местната икономика. Качеството на архитектурата и дизайна на винарните в Щирия, където местата за посетители и хранене често са пълни, разкриват промяната. Продажбите от избира отговарят за 25% от продажбите в много винарни, които са доста добри в забавляването на гостите си. Репутацията на техния Совиньон Блан е ключът към успеха им.
Една от трудностите при производството на едносортови вина е да се избегне попадането в ямата на обикновените вина, които може да имат известен характер, но им липсват истински характерни белези и винаги се борят с постоянния натиск за по-ниски цени на масовия пазар. Съперничеството винаги успешно е водило до усъвършенстване и това е основната движеща сила зад група от десет производители в два от подрегионите на Щирия – Судщайермарк и Судостщайермарк – заедно с желанието да избегнат посредствеността. Групата излива уменията си в асоциация наречена Steirische Terroir & Klassik Weinguter (STK накратко). Всички членове са семейни фирми с различни размери, но всички споделят еднакви фокус към качеството и желание да споделят опита си и да стимулират диалог. Те са начертали скала на качеството с производствени спецификации за вината, които се делят на четири различни категории. Във възходящ ред това са Steirische Klassik (обикновено регионално); Orstwein (селско или местно); Erste STK Lage (първа реколта) and Grosse STK Lage (great growth). Тази доброволна система за класифициране се използва от всичките десет члена на групата.
Щирия граничи със Словения и някои парцели, като Темент например, се простират на териториите и на двете държави. Регионът е красив и доста забележителен със своите стръмни склонове, където понякога е трудно човек да стои прав. На повечето места лозята се държат изправени на тези склонове, но понякога, когато наклонът е твърде голям, се строят тераси. Най-добрите места са на юг, югозапад и югоизток, защото получават най-много слънчева светлина. Те са прекосени от гористи местности, залесени предимно с букови дървета, а в ниските си части долината се засажда с царевица и други зърнени култури. Като в други части на Европа, най-добрите места за производство на вино се поддържат по традиция от църквата. В Австрия, те често все още принадлежат на църквата, но се отдават от нея под наем в дългосрочен план.
Правилата за произвеждане на вино под тази класификация включват определяне на границите на мястото, определен наклон на терена с добро изложение и голяма надморска височина, за да се уловят положителните ефекти на вятъра, минимална възраст на лозята, интегрирана система за борба с вредителите или методи за органично фермерство (без изкуствени препарати или торове), и беритба на ръка – на няколко пъти – ако е необходимо.
Във всеки случай, стръмните склонове правят невъзможно използването на машини. Вината Erste Lage трябва да ферментират, като сухи вина с потенциално алкохолно съдържание поне 12.5%. Използват се само здравите зърна и продукцията е ограничена до 45 хектолитра/хектар. Вината трябва да са отлежали минимум 5 години, което се изпробва, като се опитват вина от предишните 5 по-стари реколти. Правилата за Grosse Lage са дори по-стриктни с максимална продукция от 35 хектолитра/хектар, изисквания по отношение на типа почва, минимална възраст на лозята 15 години и капацитет на стареене 10 години. Трябва също така да отлежават 18 месеца. Всяка категория е обозначена два пъти, веднъж на етикета и веднъж на капачката. Интересно, 9 от 10 винарни са напълно спрели употребата на коркови тапи и са преминали на пластмасови или стъклени.
Обобщаването на Совиньон Блан от Щирия е предизвикателство. Трябва да се отбележи обаче, че стилът на виното е еволюирал през последните 20 години, като сегашният стил е много по-обран от този на новозеландския Совиньон Блан например. Преди всичко, рядко се усещат билкови аромати на чемшир или зелена чушка, а силните аромати на тропически плодове са голяма рядкост. Вината демонстрират почти безупречен баланс и текстура, и малко от тях биха разочаровали.