Винарски регион Пфалц е вторият най-голям регион в Германия по засята с лозя площ и изостава по големина само от Рейнгесен, с който граничи на север.
От там Пфалц се простира до френската граница на 85 км. южно и граничи с френския винарски регион Елзас. Близо до френския град Висамбур, някои лозя дори пресичат границата и навлизат във Франция. На запад е пазен от висотите на Пфелцервалд, който го пази от студените ветрове и обилните дъждове. На изток граничи с низините на река Рейн. Това е красива, идилична картинка на приказни пейзажи от оранжерии, пищни селца и лозя, които са в съотношение с жителите там 600:1.
Преди епидемията от лозова филоксера, която затрива много лозя във Пфалц в края на 19-и век, вината от тук са били сред най-скъпите и най-ценените в света. Германски ризлинг от Пфалц е поднасян на важни международни събития, включително церемонията по откриването на Суецкия канал през 1869 г.
Пфалц може да бъде посетен като част от германския винарски маршрут, който преминава през много от селата, произвеждащи вино.
Тероар и гроздови сортове в Пфалц
Винарски регион Пфалц се радва на почти перфектни условия за производство на вино и е един от най-топлите региони в Германия, като получава по около 1800 часа слънчева светлина на година. Летата са сухи, но не твърде горещи, а зимите са меки, което създава почти средиземноморски микроклимат. Той е достатъчно мек, за да виреят тук лешници и други топлолюбиви растения.
Почвата е разнообразна и варира от песъчлива, варовикова, глинеста и шистова в някои изолирани райони. Глинестата преобладава, често в смес с други типове почва. Варовикът се среща особено често в северен Пфалц, докато льосът и глината преобладават в южен Пфалц.
Климат: Средна температура 11°C градуса.
Площ на лозята (2003 г.): 23 394 хектара – 2 окръга – 25 винарски района – над 300 индивидуални производители.
Сортове грозде (бяло 62.2% – червено 37.8%) (2003г): Ризлинг (20.4%), Дорнфелдер (13.2%), Мюлер-Тургау (12.2%), Португалско синьо (10.7%), както и Кернер, Силванер, Шойребе, Пино ноар, Морио Мускат, Пино Блан и малки количества Траминер.
Маркетинг: Около 1/3 от виното от региона се продава директно на крайни клиенти, а половината се рекламира през комерсиални винарни и около две дузини кооперации. Пфалц е важен доставчик на компонентите за Либфраумилх, голяма част от което се бутилира от големи винарни в други региони и повечето се изнася.
Ризлингът е най-важния сорт бяло грозде и продължава да става все по-значим. През 2008 г. Пфалц става най-големият регион, отглеждащ Ризлинг – с почти 5500 хектара засаждения.
Макар Ризлингът да играе доминантна роля във Пфалц, в южната част на региона могат да се открият и някои вариации на Пино. По-топлият климат и дълбоката глинеста почва са идеални за Пино Блан, Пино Гри и Пино Ноар. Около 40% от района е с червено грозде, което прави Пфалц най-големият регион в Германия, произвеждащ червено вино. Днес Пфалц е известен с червените си вина и всяка година винепроизводителите биват награждавани. Най-широкоразпространеното червено грозде е Дорнфелдер, следвано от Пино Ноар.
Можете да откриете също и Траминер на някои места, което не е толкова срещано в германските региони, както би ви накарало да мислите от звучащото му „по германски“ име.
История на винопроизводството в Пфалц
Пфалц е получил името си от латинската дума за палат или дворец. Регионът е кръстен на пфалцграфовете, които са пребивавали близо до град Хейделбер от 13-и до 18-и век.
Регионът има дълга и богата история в лозарството. Следи от производство на вино са открити в региона в келтски гробове от 550 г. пр. Хр. След келтите, римляните поемат щафетата, но след оттеглянето им от региона винарството запада, докато не е поето от християнските манастири през 7-и век. Чак през 12-и и 13-и век някои от имената на днешните лозови масиви се появяват за първи път в исторически документи.
Регионът и лозята му са опустошени през 17-и век от плячкосващите армии, участващи в Тридесетгодишната война. Необходими са две столетия, за да се поправят щетите, като регионът си възвръща предишния статус през 19-и век. Спокойните времена не продължават дълго, тъй като по-голяма част от Пфалц е покосен от филоксера, която унищожава почти всички лозя в Европа.
В резултат на това е основан Нойщатския лозарски институт, който провежда проучвания и който все още обучава бъдещи поколения лозари. Той е израз на непобедимия дух на Пфалц, където съществуват лозя, които не падат в жертва на времената: регионът е дом на най-стария лозова масив в Германия, който е на почти 400 години и все още произвежда Траминер от старите асми.
От лозята на Пфалц се произвежда, както бяло (60%), така и червено вино (40%). Белите вина отдавна са едни от най-добрите в света и както е обичайно, почти навсякъде в Рейнланд Ризлингът доминира сред местните винени сортове. През 2013 г. регионът разполага с 5600 хектара Ризлинг, които са близо четвърт от общата засадена площ. Ризлингът без проблем може да се нарече най-успешният гроздов сорт на Германия, както по отношение на количество, така и по качество. Тук в Пфалц от него се правят вина, които са забележимо по-богати и зрели от онези, откривани в други региони, произвеждащи Ризлинг. Следващото най-популярно грозде, с близо наполовина по-малко площ, е Дорнфелдер, червено грозде, кръстосано през 1956 г., което е добило популярност в цяла Германия. След него са Мюлер-Тургау, Блауер Португезер и Пино Ноар, днес най-популярното червено грозде в Германия.
Има много прилики, които могат да се извлекат между Пфалц и южния му съсед Елзас, най-малкото заради това, че и двата региона се намират между Рейн и планините. Винените стилове, произвеждани в двата региона също много си приличат, не само защото климатът е подобен, но и заради използваните сортове грозде: Ризлинг, Пино Ноар, Пино Гри, Траминер и Пино Блан са често срещани и на двете места.
Ниската гориста планина Хардт има същото влияние върху Пфалц, както Вогезите над Елзас. Тя се издига на 675 м. надморска височина, хвърля дъждовна сянка върху региона и е до голяма степен отговорна за относително топлия, сух климат. Това прави винените стилове (особено ризлинга) на Пфалц осезаемо по-концентрирани и с плътно тяло от онези в по-студените и влажни региони. Всичките известни винарни на Пфалц са разположени по дълга ивица в подножието на планината.
Стилът на вината от Пфалц е еволюирал значително през последните няколко десетилетия. През 90-те години количеството вино правено тук се повишава значително в отговор на все по-голямото търсене (както на вътрешния, така и на външния пазар). Белите вина от региона са по-малко сладки и вече предимно сухи. Червените вина също са се променили, като сега са с по-плътно тяло и по-високо алкохолно съдържание, тъй като глобалният апетит за този стил продължава да расте. Пино Ноар от Пфалц се е превърнало едно от най-известните германски вина и привлича както национален, така и международен интерес. Дори Дорнфелдер, чиято територия в Германия се е разширила значително през последните години, сега си гради репутация на по-сериозно вино.