Винарна Рупел – традиции и иновации

от Админ
Винарна Рупел и мелнишкото вино

Лозовите масиви на винарска изба Рупел са разположени в най-югозападните части на България по склоновете на местността „Дурльовица” в землищата на с. Хърсово и с. Долно Спанчево (Санданско-Петричка котловина).

История
Началото на възникване на селата Хърсово и Долно Спанчево е от 10 век. Още по това време в землището на селата се отглеждат към 1200 декара лозя – предимно памид и широка мелнишка лоза, а виното, добивано от тях, от хилядолетия разнася славата на региона по света. Тук са идвали търговци още преди 13 век от Дубровник. Известността на виното стигнала и до видния политик Уинстън Чърчил, който също си поръчвал от този местен винен еликсир.
През 1913 година по време на Междусъюзническата война селата в района са завзети от гръцката армия и много къщи са опожарени, а една голяма част от лозята – изоставени.
По това време се появява и „вносна” болест по лозята, т.н. филоксера причинена от биологически вредители.
Но традиционното за района отглеждане на грозде се съхранява през годините!

Тероар
Първите лозя на винарска изба Рупел се засаждат през 2006 г.
Направени проучвания на тероара и изследванията на почвите са определили мястото на лозовите масиви в землищата на с. Долно Спанчево в община Петрич, на 2 км. от границата с Гърция. Климатът е изключително подходящ: сухо и горещо лято, продължителна и влажна есен, изключително рядко задържане на снежна покривка, плодородни почви, формирани от речни наноси и примесени с вулканични отлагания от изгасналия в региона вулкан „Кожух“. Наличието на бигур в почвите, който задържа влагата и беломорския вятър, пронизващ се през Рупелския прелом, подсигуряват благоприятна среда за развиване на лозовите насаждения дори и в най-горещите летни месеци. Така тероарните особености, в съчетание с красотата на заобикалящите ни планини Беласица, Пирин, Огражден, Али Ботуш, полегати хълмове, долини и неповторимите очертания  на Рупелския пролом са основната предпоставка за изграждане на лозята и избата в с. Долно Спанчево.
Лозарството и винарството са традиционни за региона, а съвременните проучвания показват, че тероарът на региона е уникален за България и е подходящ за отглеждане предимно на червени сортове грозде. Лозовият масив е защитен от всички страни с планински възвишения – Пирин, Беласица, Малешево и Огражден. Мекият и сух климат, близостта на Бяло море осигуряват идеални условия за отглеждане на грозде.
При избора на сортовете се отдава значение на подходящия тероар за червените сортове: Мерло, Каберне Совиньон, Марселан, Мелник 55, Сан Джовезе, Небиоло. През 2017 г. се засаждат и сортовете Пино Ноар, Рубин, Верментино, Вионие и Сандански мискет.

ВИНАРСКАТА ИЗБА
През 2015 г. отваря врати собствената модерна технологична база, изградена в близост до лозята – предимство от гледна точка бързо, без стрес и качествено транспортиране на гроздето, с възможност за преработка на около 250 тона грозде и съдов капацитет 500 хиляди литра. Оборудването е италианско, големите иноксови съдове са произведени в България. Дъбовите бъчви за отлежаване на качествени вина са френски.
Гроздето пристига в перфектно състояние и се изсипва в  бункер, създаден специално за тази изба. От него, по гравитачен път гроздето попада в комбинираната машина за ронкане и мачкане. При нея всички настройки са регулируеми –  скоростта на ронкане, степента на мачкане на зърната. Така операторът регулира обработката в зависимост от сорта и зрелостта, от там кашата се прехвърля към ферментаторите, като преди това преминава през топлообменник, така че температурата да се поддържа достатъчно ниска. Прави се настройване в продължение на няколко дни, след което се провежда ферментацията при контролирана температура, за да се получат в крайна сметка добри плодови нотки и аромати.
След като са направени всички рутинни операции: стабилизация, избистряне, филтриране и т.н.  бялото вино, розето  и младото червено вино са готови за консумация. Най-добрите партиди от  червените сортови вина като Мерло, Каберне Совиньон, Санджовезе и Мелник се оставят да стареят във френски дъбови бъчви, с различна степен на печене и структура, за средно дълги периоди от време, което варира в зависимост от характеристиките на отделните видове вина.
Избата е оборудвана с инсталация за производство на азот и всички съдове са свързани с нея, така че да се осигури защита от окисляване по време на всички етапи на процеса, включително и бутилирането.
Предвид важността на хигиената в тази област, винарната е оборудвана с рециркулационни системи за миене на съдовете,  подовете са покрити със специална смола и оборудвани с канали, които позволяват поддържането на  изключителна чистота, което е още едно важно условие за производство на качествени вина.
В избата  философията на производство е същата като на лозето, което означава, че „натуралното “ е на първо място, с минимални допълнения на сулфити, безупречна  хигиена, произвеждане на вино по естествен начин.  А високото съдържание на полифеноли, които имат вината е от  важна терапевтична значимост.
Винарска изба Рупел е отворена за почитателите на винения туризъм. Удобната й локация на панорамния път в подножието на планините Пирин и Славянка, е задължителната спирка на всички тръгнали на изток от долината на Струма. Дегустациите на вина могат да се осъществяват в самата винарна, където има и действащ магазин, както и в малко шато, притежаващо зала с 40 места.
Работното време за посетители на избата е от 9.00 до 18.00 ч. от понеделник до петък. А събота и неделя с предварителна заявка на телефон 0888 248 200

Вижте още

You cannot copy content of this page