Да правиш хубаво вино е изкуство, са убедени от фамилия Минкови, особено когато в него плуват сладките сокове на хилядолетна история. Разцъфнало в сърцето на Розовата долина, Шато Копса черпи знания и вдъхновение от земите на древните траки, известни с превъзходното си вино. Те вярвали в божествения му произход, празнували силата на еликсира с мистични ритуали и диви пиршества в чест на бог Дионис. Междувременно станали едни от най-добрите майстори на вино в Европа – наследство, пренесено през вековете и до днес.
Заредени от това богато минало, днес екипът на винарната смесва древните легенди и традиции със съвременните технологии, за да произвежда свое вино под бранда на Шато Копса.
Иван Дидов Минков е човекът, който предава на семейството ни любовта към виното и опита си на майстор винар и дългогодишен ръководител на Винпром „Розова долина“. По стъпките му поема неговият син Минко Минков, който създава винарната през 1998 г. Нарича я Копса – тракийското име на един от градовете-предшественици на Карлово, накъдето водят и семейните му корени. Минко Минков започва да изкупува стари лозя с карловски мискет и свободни земи, които да засади с нови сортове грозде. Следва правилото, че хубавото вино се ражда само тогава, когато лозите се отглеждат като собствени деца – с много обич, търпение и всеотдайна грижа. Избира най-добрия тероар за своите рожби. Розовата долина има уникален характер, който влива в свежия букет на Копса топлината на южното слънце, сладките ухания на рози, лавандула и ароматни билки, прохладния повей на Балкана. Сега със страст и иновативен дух третото поколение Минкови – Петя и Иван, развиват фамилния бизнес и създават модерни вина, свързани с историята на Долината.
Шато Копса е от малкото семейни винарни, в които се поема целия процес – от гроздето до бутилката – в свои ръце. Така може да се следи лично всеки момент от развитието му и да се положат грижи то да живее и да разкрива още по-интересните и дълбоки нотки на характера си, дори и затворено в стъкло. Затова през 2005 г. е съвременна база за винопроизводство със собствена лаборатория в град Клисура, само на няколко километра от лозята на винарната. А за да са сигурни в правилното съхранение на продукцията си, през 2008 г. семейство Минкови издигат замъка Шато Копса. Построен според каноните на средновековната архитектура, в каменните му основи е вградена избата и там, във френски, американски и български дъбови бъчви, отлежават най-добрите винени селекции.
От тогава Шато Копса е място, където се споделя виното си с приятели и гости. И тъй като техният брой постоянно расте, през 2017 г. семейство Микови добавят и Мезон Копса, бутиков арт хотел и ресторант. Един алтернативен и дискретен оазис за градските хора, където сред красотата на Розовата долина могат да се отдадат на бавния ритъм на шатото и да забравят за света извън пределите му… Тук могат да прекарват времето си в съзерцание, мечти, сладки разговори с приятели под звездите на нощното небе или в планове за още малки бягства. Разбира се, в свежата и неустоима компания на виното на Шато Копса.
За повече информация: тук