Когато избирате винена чаша, независимо от това за какъв тип вино, внимавайте с материала, от който е изработена. Уверете се, че чашата е гладка и прозрачна. Опушените чаши не позволяват да се насладите на цвета на виното, а той може да ви покаже колко е старо виното, от какво грозде и т.н. Кристалните чаши, освен тези от най-високо качество, могат да изкривят образа на виното и трябва да се използват само от по-опитните почитатели на виното.
След това, изберете чаша с достатъчно голям балон. Трябва да е толкова голям, че да може да налеете щедро количество и все пак да остане място да разклатите, за да се освободят ароматите на виното. Формата на балона също е важна. Трябва да е стеснена към върха и да има широка основа. Това концентрира ароматите и ги насочва нагоре след добро разклащане.
Най-важното, чашата трябва да има столче, независимо дали е за бяло или червено вино. Чашите с прекалено късо столче обикновено лесно се замърсяват в отпечатъци, което пречи да се насладите на виното.
Използване на винена чаша
Експертите са съгласни, че винената чаша трябва да се държи само за столчето, независимо дали е за червено или бяло вино. Така не само не остават отпечатъци от пръсти по чашата, но и виното остава на желаната температура. Ако държите чашата за балона, ръката ви ще затопли виното доста бързо. Ако виното достигне 24 или повече градуса, алкохолът съдържащ се в него ще изостри вкуса му.
Бяло вино
Заради стандартния обем от 88 мл., чашите за бяло вино обикновено имат по-малък балон от тези за червено. Не е необичайно да откриете чаши за бяло вино с по-високо столче и по-малка основа. В тази секция ще разгледаме трите типа чаши за бяло вино.
Шардоне
Чашите за Шардоне имат широк балон и леко се стесняват към върха. Може да събират между 147 и 207 мл., оставяйки достатъчно място за разклащане и отпиване. С по-високо столче, чашите за Шардоне са предвидени да поддържат виното възможно най-дълго охладено.
Ризлинг
По-тесни и по-високи от чашите за Шардоне, тези за Ризлинг са направени така, че да концентрират плодовите аромати в горната част на чашата. Обемът е около 177 – 207 мл., а по-високото столче държи виното охладено; поради сладостта си, ризлингът трябва да се пие охладен.
Совиньон Блан
Идеалната чаша за Совиньон Блан е висока и тясна, предлага свежест и аромат от виното. Чашата е с високо столче и тесен балон, леко стеснен към върха. Обемът варира между 147 и 207 мл.
Червено вино
Чашите за червено вино са с много по-голям балон и са по-широки от тези за бяло вино, заради обема им е 118 – 147 мл. и ароматите и вкусовете на виното. Повечето място за виното да диша води до по-богат букет и по-приятно изживяване. Отворът на чашата също е по-широк, което позволява при отпиване да се поемат и ароматите. Ще разгледаме три от най-популярните червени вина.
Мерло
Чашите за Мерло са с голям балон, леко стесняващ се към върха. Обемът обикновено достига до 800 мл., което оставя достатъчно място за разклащане. Столчето е със средна височина, а основата е по-широка от тази при останалите чаши за червено вино.
Пино ноар
Понеже Пино Ноар е плодово вино, често чашите за него са с обърнат навън ръб, който насочва наситените вкусове директно навън. Балонът на чашата за Пино Ноар е широк и голям, с капацитет 1035 мл. и стесняващ се в горната част. Столчето е по-късо.
Сира
Чашите за Сира са по-малки от тези за други видове червено вино. Балонът обикновено е с капацитет 590 мл. и е силно стеснен нагоре. Чашата е със средно високо столче и широка основа. Формата на балона е такава, за да запази плодовите аромати, последвани от танините.
Порто
Заради захарите, високите нива на алкохол и наситения вкус на портото, чашите за това вино са специални. С обем от 236 – 280 мл., формата им е малка и тънка. Този стил прикрива превземащия алкохолен аромат и вместо това фокусира върху букета на деликатния дъб, касис и чушка, който се открива в доброто Порто.
Десертни и ледени вина
Ледените и другите сладки вина изискват по-особена чаша. Обемът й варира между 325 мл. и 384 мл., а балонът е леко стеснен. Формата на балона позволява силно разклащане, докато в същото време поддържа идеалното съотношение на въздуха във виното. Също така дизайнът на чашата за ледено вино акцентира върху киселия вкус на виното, балансирайки преобладаващата сладост.
Шампанско и газирани вина
Шампанското и газираните вина се сервират в чаши наречени флейти. Флейтата е висока, тънка чаша, направена да концентрира балончетата от течността на върха на езика. Формата предава богатия аромат на шампанското моментално при отпиване. Обемът варира между 177 мл. и 236 мл., а основата е широка за по-голяма стабилност.
Температура на винената чаша
Чашите за вино трябва да се сервират приблизително със същата температура като самото вино. За белите вина, чашата трябва да е 8-10 градуса, за леките червени вина около 14 градуса, а за червените – 16-17 градуса. Избягвайте да оставяте чашата на директна слънчева светлина, тъй като това директно ще повиши температурата й.
Това са препоръчителни температури, но ако виното е по-топло от чашата, отвътре ще се образуват капчици, които попречат да се вижда виното.
Измиване на чашите за вино
Може да изглежда тривиално, но измиването на чашите за вино е важно, за да не се замърси или разводни виното. Има много методи и препоръки за това как да миете винените чаши и тук ще разгледаме някои от най-практичните.
Изплакване
Както подсказва името, просто изплаквате чашата с гореща вода отново и отново, докато не остане и следа от вино по нея. Не бършете с кърпа или парцал. Когато приключите, обърнете чашата обратно и я оставете върху кърпата да изсъхне. Ако по нея има следи от червило, внимателно изтъркайте с пръсти под течащата вода, докато не го изчистите. За допълнителен блясък, минете с изплакнатата чаша над вряща вода и след това я оставете обратно върху кърпа.
Измиване
Капнете по една капка много лек препарат за миене върху всяка чаша и внимателно измийте с чиста кърпа и топла вода. Повторете процедурата докато не остане и следа от вино. След това изплакнете чашата многократно, докато не измиете препарата. Остатък от препарата за миене по винената чаша ще промени вкуса и аромата на виното.
Сода бикарбонат
Този метод се използва само за кристални или много скъпи чаши. Смесете сода бикарбонат с топла вода в чашата и внимателно разклатете. Содата ще почисти и поеме всякакви остатъци от вино. Макар този метод да е по-бавен, резултатът е безупречно чиста чаша.
Миялна машина
Използва се само при по-евтини и чаша с по-късо столче. Миялната машина е ефективен начин да измиете много чаши наведнъж. Използвайте по-малко препарат от обикновено и изчакайте пълната програма. Нагласете на най-ниското възможно ниво на миене и оставете чашите да изсъхнат. Когато са сухи, веднага махнете чашите и ги избършете с чиста кърпа.
Съхраняване на винените чаши
Чашите за вино трябва да се държат на отделно място от останалите чаши и окачени обратно. Така чашите няма да се нащърбят или повредят, когато ги вземате. Експерти предлагат да имате поставка за винени чаши от долната страна на бара, за да са лесно достъпни. На поставката чашите трябва да са на няколко сантиметра една от друга.
Кристалните чаши трябва да се държат възможно по-далеч от източници на миризми. Това включва кафе машини, буркани с подправки и подобни. Понеже кристалът е по-порест от стъклото, той лесно абсорбира миризми и след това повлиява на вкуса на виното.
Ако в дома ви има пушачи, съхранявайте чашите за вино в добре проветрявано място. Тютюневият дим полепва по повечето повърхности и винените чаши не са изключение.
Правилни техники за дегустация
Първо, изследвайте виното; най-добре е да го гледате на светъл фон. Цветът на виното загатва възрастта му; по-тъмното червено вино говори за младост, докато избледняващото червено е отлежало. Бялото вино също избледнява с възрастта.
След това разклатете с въртеливи движения виното в чашата. Това позволява на повече вино да влезе в контакт с въздуха, за да освободи деликатни аромати. Тогава вдишайте силно от върха на чашата. Ароматът на младите вина е силен и плодов, докато отлежалите освобождават вторични аромати на земя или дърво.
Сега самото опитване. Отпийте глътка вино и я задръжте в уста; не я преглъщайте веднага. Ароматите на виното ще преминат през горните дихателни пътища към носа. Именно чрез тези аромати виното бива опитвано. Вдишайте и издишайте през носа или поемете малко въздух през уста.
Виното се променя в устата. Първо е първичния вкус, последван от вторичния и остатъчния. Всеки етап предава деликатни вкусове и аромати.
Следващата стъпка е преглъщането на малко количество. Това предава още от вкусовете на небцето и оставя вкус в устата, който се нарича дължина; различните вина имат различни дължини, като основното правило е, че колкото е по-голяма дължината, толкова по-качествено е виното.
И накрая, изплюйте остатъка от виното. Това е особено важно при дегустирането на вино, за се избегне напиване.
Заключение
Чашите за вино са толкова важни, колкото и самото вино. Без правилните чаши, вкусовете и ароматите на виното се губят във въздуха.