Парижкият съд – дегустацията на века

от Админ

Ако имаше винена версия на Пепеляшка, тя щеше да е дегустацията в Париж от 1976 г., събитие известно като „Парижкият съд“. Този исторически момент е останал повратна точка за калифорнийската винена индустрия, като цяло и особено за долината Напа.
Като дело на британския винен ентусиаст Стив Спъриър, който притежава малък магазин за вино и престижно училище за вино (L’Academie du Vin) в сърцето на Париж, тази сляпа дегустация е трябвало да освети качеството на вината, идващи от Калифорния пред французите и определено го постига.

След като издирва най-добрите калифорнийски претенденти за Шардоне и Каберне Совиньон и избира френските участници, всичките със звездна репутация, Спъриър организира това, което мнозина наричат „дегустацията на века“.

Макар Спъриър да не вярва, че Калифорния ще заблести кой знае колко, той смята, че това ще е добра реклама на американските вина и неангажиращо образователно събитие относно вината от долината Напа за ключови играчи от френската винена индустрия.

На 24 май 1976 г., девет висококвалифицирани френски съдии и шепа парижани, собственици на ресторанти и сомелиери, представящи само най-доброто от бранша, се събират, за да участват в сляпа дегустация, която на практика изправя калифорнийското шардоне срещу най-доброто от Бургундия и кабернето им срещу всички идоли от Бордо.

Дегустация на бяло вино в Париж
Събитието е директно съревнование между Шардоне и Каберне Совиньон от Калифорния и Франция.
Участват шест калифорнийски вина Шардоне и четири бели бургундски.

Шампионите при червените вина
В категорията на червените вина, Спъриър избира шест калифорнийски вина Каберне Совиньон и четири от най-добрите от Бордо.

Шоуто
Това, което започва като нормална дегустация, се оказва исторически момент, който разтърсва света на виното и е увековечен от списание Time като „Парижкият съд“. Още от самото начало френските съдии сравняват и мерят калифорнийските претенденти с топ френските вина.

Резултатите
Калифорния се мери с най-доброто от Бордо и Бургундия и печели, заемайки първо място с Каберне Совиньон от 1973 г. и Шардоне от шато Монтелена 1973 г.

Плюсовете за американските вина са повече от ясни. Преди всичко, това сериозно повдига интереса към калифорнийските вина, както на местния, така и на международния пазар.
Второ, заражда се връзка между френските и американските винари, които обменят опит и практики, което позволява появата на нови идеи, технологии и предаване на традиции.

И накрая, освен че поставя долината Напа на световната винена карта, парижката дегустация дава старт на много нови винарни и привлича още повече такива в процеса, допринасяйки до голяма степен за това, което е този регион днес.

Как да научите повече за дегустацията от 1976 г.?
Винарните: Историята на парижката дегустация живее и днес. Можете да изпитате този момент лично, като посетите винарните на Напа, участвали в Парижкия съд преди 36 години.

Филмът: Парижката дегустация е обезсмъртена и чрез филма „Бутилка Шок“ – независима продукция от 2008 г., базирана на събитието от 1976 г.

Книгата: Можете и да прочетете детайлите в книгата на Джордж Табер, „Парижкият съд“, в която той разказва от първо лице за случилото се.

 

Вижте още

You cannot copy content of this page