Ако искате да опознаете италианското вино, Пиемонт е един от регионите, с който трябва да започнете. Първо, Пиемонт ни представя напълно нови сортове грозде, които да опитаме и разберем – от Кулиано до Кортезе. Второ, Пиемонт е един от най-известните региони в Италия (другият е Тоскана). И накрая, Пиемонт се намира в долината на река По, която е дом на 1/3 от населението на Италия (в долината се намират големите градове Милано и Торино).
Когато стане въпрос за Пиемонт, почитателите на виното веднага се сещат за Бароло (Barolo) и Барбареско (Barbaresco), създадени от местния сорт Небиоло. В действителност обаче, Бароло и Барбареско отговарят едва за 3% от произведените вина в Пиемонт, така че има още много какво да се научи.
Наръчник за вината на Пиемонт
Пиемонт е преграден от Алпите на север и изглежда, като сцена от „Игра на тронове“. На юг ще откриете Апенините – по-малко величествени – които повече приличат на няколко големи хълма. Въпреки скромността си, скатовете към Апенините са мястото, където ще откриете най-качествената продукция на Пиемонт.
Защо виното е по-добро от хълмовете на Пиемонт? Има две основни неща, отразяващи се на климата в Пиемонт: ледените Алпи и топлото Средиземноморие. Сблъсъкът на температурните разлики покрива целия регион с утринна мъгла, която бавно се надига през деня. Това означава, че земята по-високо на хълмовете получава повече слънце, а повечето слънце е равно на по-добро грозде, а съответно и на по-добро вино. Има добри вина и на север от Апенините в подножието на Алпите. Но понеже този регион е много по-студен, вината от там са много по-леки и кисели.
Бароло
Макар производството на Бароло да е по-малко от това на Барбареско, смята се, че това е най-доброто вино от Пиемонт. Бароло е с високо съдържание на танини, което се усеща още с първата глътка. Най-доброто вино Бароло е на около 10-15 години, с нотки на подправки, роза, череша и смокиня. Има много подрегиони в Пиемонт, които произвеждат Бароло, като всяко едно от тях е с различни вкусови характеристики.
Най-известните вина от Небиоло са DOCG вината „Barolo“ (задължително отлежаване от 3 до 5 години) и „Barbaresco“ (задължително отлежаване от 2 до 4 години). Тези вина са с голяма плътност, високо алкохолно съдържание и аромат на виолетки, къпини, малини, слива и шоколад.
От сорта Небиоло се произвеждат вина със сертификати 13 DOC или DOCG.
Бароло DOCG
Бароло е име на село в северозападната италианска провинция Пиемонт, разположено на около петнайсет километра от северната и южна страна на градчето Алба, и едновременно с това име на вино с контролиран произход, което означава че лозята по южните склонове са със статус DOCG. Бароло се намира на югозапад от град Алба в Апенините. Макар цвета на виното да е бледокеремиден, то има плътен вкус с изразени танини и леко повишено алкохолно съдържание (минимум 13%). Вината Бароло отлежават задължително от 3 до 5 години, след което могат да се пуснат в продажба.
- Riserva Бароло отлежава минимум 5 години.
- Vigna на етикета показва, че виното e направено само и единствено от определен вид лозя.
- Колкото по-старо, толкова по-добре; търсете Бароло, отлежало поне на 10 години.
Барбареско DOCG
Барбареско е име на село в северозападната италианска провинция Пиемонт, разположено на около петнайсет километра от северната и южна страна на градчето Алба, и едновременно с това име на вино с контролирано и гарантирано наименование за произход, което означава че също като Бароло, и тук лозята по южните склонове са със статус DOCG.
В състава на почвите в Барберско преобладава варовит мергел, който придава на вината меката и ароматна пикантност . Климатът там е с по-леки дневни промени, което кара гроздето да зрее по-рано, но има по-дебела ципа. Това означава, че в Барбареско има по-малко танини, цвят и феноли. Следователно вината са по-леки на вкус и с по-малко танини от Бароло. Италианската качествена система разделя вината на Барбареско, Барбареско Резерва и една от двете категории с добавено име на конкретно лозе, като Барбареско трябва да отлежават минимум 26 месеца в дъб, а Барбареско Резерва минимум 50 месеца, след което могат да се предлагат за консумация.
Барбера
Барбера е най-отглежданото червено грозде в Пиемонт и е по-малко капризно от Небиоло. Вината Барбера от Пиемонт са тъмни на цвят и имат вкус на черна череша, анасон и сушени билки.
Много хора от Пиемонт ще посочат за любимо вино Бароло, но Барбера е виното, което най-често пълни чашите им. То е свежо, приятно, задоволяващо силно, комбинира се с почти всичко – и е по-евтино.
Също като при Небиоло, има някои неща, които да търсите при добрите вина Барбера. Първо, има само два региона с DOCG за Барбера – Барбера ди Асти (Barbera d’Asti) и Барбера дел Монферато (Barbera del Monferrato). Вината DOCG са подложени на повече регулации, а онези с етикети Superiore са вина, отлежаващи повече и с по-високо алкохолно съдържание.
Други вина от Небиоло
Освен като Бароло и Барбареско, Небиоло може да бъде срещнат и като някое от висококачествените DOC-вина: Небиоло д’Алба (Nebiolo d’Alba), Ланге Небиоло (Langhe Nebiolo) или Роеро (Roero), които също носят типичните за Небиоло аромати на чаени листа, подправки, смола и розов цвят, нямат нужда от толкова дълго отлежаване и са на по-добри цени.
Извън регионите Алба и Асти, Небиоло се среща и в северната част на Пиемонт, откъдето идват DOC-вината Гатинара (Gattinara) и Джеме (Ghemme). Сортът тук се нарича Спана (Spanna) и при хладния климат на по-високо разположените лозя дава по-леки и по-високо киселинни вина. Небиоло е основният сорт и в следните DOC-вина: Бока (Boca), Фара (Fara), Браматера (Bramaterra), Лесона (Lessona) и Карема (Carema).
Долчето
Долчето е малко грешно наименование, тъй като се превежда като „малкото сладко“, а Долчето не е нито сладко, нито „малко“. Вината с грозде Долчето са много тъмни на цвят, с вкусове на боровинка, женско биле и смола. Вината не стареят добре, защото имат ниска киселинност, но предлагат изсушаващи устата танини. Много производители в Пиемонт започват да правят Долчето в плодов стил, опитвайки се да потушат малко от танините и да разкрият тъмните плодове, подобно на Мерло.
Има три DOCG региона, които правят качествено вино Долчето: Доглиани, Долчето ди Овада и Долчето ди Диано ди Алба. Също като при Барбера, гледайте за думите на етикета. Повечето с надпис „Superiore” са с 13% алкохолно съдържание и са отлежавали повече, което помага за притъпяване на танините.
Други червени вина от Пиемонт
Трите вариации по-горе съставят по-голяма част от вината Пиемонт, но има и други интересни червени вина. Ето кратък списък с основна информация за тях:
- Брачето: вкусно леко червено вино със сладки и флорални нотки, и вкус на ягоди. Предлага се пенливо под името Брачето ди Акуи.
- Фрейза: вино с деликатен вкус и светъл цвят, с нотки на подправки, череша и ягода. Често се прави пенливо (например Фрейза ди Шери).
- Бонарда: това е тъмно рубинено на цвят вино със силен плодов и танинов вкус, често се използва за купажи.
- Кулиано: вино от много рядък сорт грозде с ягодови и теменужни аромати, направено в сладък стил и газирана версия, наречена Спуманте.
- Гринолино: високотаниново вино с ягодов вкус.
- Пелаверга: череши, малини и много плодове, комбинирани в леко червено вино, което понякога е леко газирано.
- Весполина: плодове, подправки и танини, често се комбинира с Небиоло в региони, като Гатинара.
- Рукé (Ruché): много уникално вино от района Кастаноле Монферато (Castagnole Monferrato): често с вкус на рози, чушки, черни череши и канела, с относително високо съдържание на танини.