Mногостранността на Гренаш в Испания

от Админ
Виненият сорт Гренаш в Испания

Типичното за Испания червено грозде Гренаш е ключова съставка в някои от най-уважаваните купажни вина. Освен това е болна тема за винарите в няколко испански окръга, които са решени да запазят и да възстановят предишната звездна слава на този исторически сорт чрез вина, които демонстрират и подчертават неговите качества.

Макар да звучи като френско, произхода си това европейско грозде води почти със сигурност от Испания и може да се проследи 500 години в миналото до сърцето на Арагон, испанска автономна област, която съдържа някои от най-важните винени региони в Испания. Най-известните от тях са Каринена и Кампо де Борджа с 4400 и 4000 хектара съответно, следвани от Калатаюд (2000 хектара) и Сомонтано (218 хектара).

Разнообразието от почви, надморска височина и географски особености във винените региони на Арагон доказват многостранността на Гренаш и неговата изключителна адаптивност. Това късно грозде е също така силно устойчиво на климатични условия и болести. Заедно, тези фактори помагат да се обясни успеха и разпространението му в Испания и чужбина.

Имайки предвид, че хиляди хектара Гренаш са изкоренени в Испания в началото на 90-те години, за да се направи място за по-модерни сортове, Каринена и Кампо де Борджа имат особения късмет да са запазили отдадеността си към този качествен, местен сорт. Старите лози дават живот на прекрасни ароматни вина, които стареят изключително добре в дъб. Всъщност в Каринена има повече от тези стари насаждения Гренаш, отколкото където и да е другаде в Испания.

Кампо де Борджа, вторият най-голям производител на Гренаш в Арагон и самопровъзгласена „Империя на Гренаш“, може да се похвали с 2000 хектара стари лозя на възраст между 30 и 50 години. Тук това червено грозде съставлява 17.5 милиона килограма или 46% от общото производство.

Планинският Калатаюд – където 63% от лозовите насаждения е Гренаш – често се свързва с черешово червените, плодови, сочни и донякъде пикантни вина. Регионът произвежда и по-нова категория червени вина, наречени „Calatayud Superior”, което трябва да се произвежда от минимум 85% Гренаш от лозя на поне 50 години.

Още старо грозде
Тези лозя са характерни също за съседния регион Наваре, въпреки факта, че през 20-и век там Гренаш е заменен масово от други сортове. Макар регионът да се свързва с ярко оцветени, приятно плодови розета или плодови и свежи млади червени вина, в последните години произвежда топли плодови и структурирани вина Гренаш – често с пиперливите нюанси, характерни за този сорт. Много от тях идват от високопланински масиви, които са на 50, 75 или дори 100 години.

Друг регион, известен с качествените вина Гренаш е планинският Сиера де Гредос. Всъщност той обхваща три други региона: Мадрид, Катилия и Леон и Кастилия Ла Манча. Голяма част от Гренаш там е засаден преди много години върху гранитните почви на долините и хълмовете, което придава на вината леко солен привкус. Вината от района са силно ароматни, но с по-висока минералност и не толкова плодов привкус.

Купажиране
Макар Гренаш да не е най-популярното грозде в Риоха и Приорат, нито един от тези световноизвестни региони няма да може да продължи без него. Гренаш е исторически сорт за стръмният и драматичен регион Приорат, който се намира в южната каталонска провинция Тарагона, като традиционно е използван тук за 100% сортови вина Гренаш с много минерална характеристика, но днес играе важна роля най-вече в купажните вина на модерен Приорат.

Много от вината от Риоха също зависят от Гренаш, за да се получат известните бленди. Класическото вино от Риоха се състои от около 60% Темпранийо и до 20% Гренаш. Сортът дава структура и алкохол на тези вина, благодарение на факта, че обикновено дава вина с около 14% алкохол – независимо къде е отгледано гроздето. Използва се също често за ярки и плодови розета.

Бял Гренаш
Червеният Гренаш определен властва в Испания, но бялото грозде набира популярност в света на качествените бели вина. Отглеждано в Арагон и Каталония, това грозде ражда златисти вина с флорални аромати.

Тера Алта с 1400 хектара или 85% от белия Гренаш в Каталония, е известен производител на бели вина Гренаш, характерни със своите комплексни аромати на цитруси, праскова и лимон, мека текстура и наситен, дълготраен послевкус. Бялото грозде откликва много добре към стареенето в бъчви, което подсилва всичките му качества.

Вижте още

You cannot copy content of this page