Любопитните интересни факти за розето

от Админ
Любопитни факти за виното Розе

В продължение на десетилетия сякаш Розе изостава по репутация от своите червени и бели братовчеди, въпреки факта, че популярността му в Европа е огромна. Розе има лек, плодов вкус с малко съдържание на танини, което го прави страхотна отправна точка за новите почитатели на виното, неслучайно през последните години се наблюдава такъв бум на консумация на Розе, че вече във Франция е по-популярно от бялото вино. Ето малко интересна информация за това многостранно вино.

  1. История

Добре известно е, че първите вина са били Розе. Причината е, че техниката, която е използвана едно време – в общи линии просто пресоване на гроздето на ръка или крак, за да се изстиска сока му – не е позволявала на повечето червен цвят от кожата да оцвети сока. Без мацерация на сока и кожата, както се прави днес, виното не успява да постигне плътния червен цвят, но пък и контактът с кожата пречел виното да е и бяло.

Дори с развитието на техниките през вековете за създаване на по-червен цвят на виното, хората все още предпочитали да пият розовото, вместо по-силното червено. През Средновековието, светлорозово „бордо“ е било едно от най-ценените, а по-тъмно розовите до червени вариации са били считани за нискокачествени.

Производството на Шампанско във Франция е от основно значение в историята на Розе. В самото начало Шампанското е било светлорозово на цвят или тъмнорозово, ако винарите добавяли бъз, за да потъмнят цвета. Едва десетилетия по-късно производителите на Шампанско разработват система за бели пенливи вина.

След Втората световна война, светът на Розето се променя, защото хората започват да експериментират с по-сладки, пенливи варианти на Розе, вместо традиционните по-сухи версии. През 70-те години белият Зинфандел започва да се конкурира с Розето и именно тогава репутацията на вековното вино получава най-сериозен удар. Хората започват да мислят, че Розе не е толкова модерно като червеното или бялото вино.

За щастие, през последните няколко десетилетия, сухите Розета отново са започнали да бъдат оценявани.

  1. Как се прави?

Има три метода за производство на Розе:

  • Контакт с кожата: Сокът и кожата се оставят да киснат заедно за кратко време, около ден или два, след което кожата се отделя и сокът остава да ферментира.
  • Сене: Част от червеното вино се отделя преди процеса на мацерация да е направил сока твърде тъмно червен.
  • Смесване: Макар този метод да се смята за погрешен, някои винари правят Розе, като смесват червено и бяло вино. Това се прави предимно в региона Шампан – единственият регион, сертифициран да използва този процес.
  1. Къде се прави?

Франция е основният производител на Розе, като отговаря за около 28% от производството. Прованс прави повечето Розе, идващи от Франция, но по-малки производства има и в Рона, и други региони. САЩ и Италия са следващите големи производители, като САЩ е вторият най-голям консуматор след Франция. Във Франция Розе е надминало бялото вино по популярност.

  1. Възход

Многостранността на Розе, съчетана с все по-големия интерес към розовата напитка сред почитателите на вино, са върнали класическото сухо и полусухо вино на челно място. Производството на Розе във Франция се увеличава всяка година, както и броят на бутилките, внасяни в САЩ или произвеждани в Калифорния и дори Тексас. Бързата им търговия е още един плюс – Розе е най-добро, когато се консумира до 2 години от бутилирането.

  1. Много различни вкусове

Основното правило може би е, че колкото по-светъл е цвета, толкова по-сухо е виното. Опитайте вина от различни сортове като Пино Ноар, Малбек или Мерло. По-тъмното Розе вероятно е пълно от плодови вкусове и има по-високо съдържание на танини, благодарение на по-продължителното киснене на кожата на гроздето.

Вкусовите нотки, които обикновено се долавят в Розе, включват грейпфрут, малини, ягоди и боровинки. Това го правят идеално за пролетта, лятото или всеки път, когато имате нужда от освежаваща напитка.

  1. Съчетание с храна

Ако следваме примера на големия винопроизводител Прованс във Франция, ще открием, че най-естествените съчетания са с средиземноморска храна – чесън, хумус, морски деликатеси. Понеже Розе се сервира охладено, то е подходящо за почти всяка храна от по-топлите страни. Пуешко, киш, яйца и риба тон са други добри предложения, както и мексиканската, тайландската или гръцката кухня.

  1. Чаши за Розе

Някои хора сипват Розе в чаши за Шампанско, но розовото вино си има собствен стил чаши, в зависимост от възрастта на виното. За младо, леко Розе – плитка чаша с леко разширен връх. По-старо Розе може да се сервира в чаши, направени за бели вина.

Розе се вози на въртележката на популярността от векове, за да достигне до мястото, където е днес. Свежестта и вкуса му го правят популярен избор, който си печели все повече нови почитатели всяка година. Идеално за лятото и с пикантни храни, всеки трябва да има място за Розе в колекцията от вина.

Вижте още

You cannot copy content of this page