Комбинация на германски ризлинг с храна

от Админ
Германски ризлинг и комбинацията му с храна

Германският ризлинг е едно от най-бързо набиращите популярност вина на днешния пазар. Но защо? Сред почитателите на вино, готвачите и сомелиерите, този сорт получава специално внимание заради характера и киселинността си. Небцето предпочита по-широка гама от хранителни вкусове, затова вина, които могат да се съчетаят с повече храни, се търсят все повече. Тук ризлингът блести; ще е трудно да намерите по-подходящо вино, за да се насладите на внушителния спектър на избора от международни кухни.

Ако търсите безпогрешно вино за безброй аперитиви, ризлингът е вашият избор. Ако обичате люти тайландски ястия – отново ризлингът е спасението, като със своята лека сладост ще се справи чудесно с изгарящия вкус. Средноевропейска и Мексиканска кухня? Ризлинг. Да не говорим за десертите и салатите, заедно с ястията от птиче и свинско – всички идеални партньори за ризлинг.

Защо ризлингът е толкова подходящ с различните видове кухни?
Ризлингът се радва на все по-нарастваща репутация. Без да е повлиян от дъб, смесване с други сортове и без галактична ферментация, това грозде си е истинска звезда.
Едно от големите предимства на германския ризлинг е неговото голямо разнообразие, от сухи до сладки, с леко до пълно тяло и специфични според тероара качества. Сортът е известен със забележителния баланс между киселинност и захар, като киселинността му позволява да се справи с тежки сосове и лютиви храни, докато в същото време убива от вкуса на джинджифил и лайм в азиатската кухня, като в зависимост от региона, ризлингът показва повече вкусове на ябълка, круша или цитруси и дори тропически плодове, заедно с по-ниско алкохолно съдържание, често с лека сладост и винаги добра киселинност. Този сорт е известен с това, че се комбинира добре с китайска храна, каджунска кухня, мексиканска кухня, печено свинско, печено птиче, морски дарове, тайландска храна и дори салатни дресинги, съдържащи трудни за комбиниране съставки, като оцет например.

Категоризиране и квалификации на германския ризлинг
Германският ризлинг се категоризира според това колко е зряло гроздето по време на гроздобера (заедно със съдържанието на захари в плода). Колкото повече захари, толкова по-сладко е виното и повече потенциал за алкохол в зависимост от избора на метод за винификация на производителя. Това са шест от най-честите класификации, използвани върху германските бутилки и някои наши идеи за храни към тях.

  1. Kabinett – Това е най-сухият германски ризлинг, с относително леко тяло. Сухият ризлинг има плодов вкус, който може да се опише като „стипчив“, освен това е с пикантна текстура и плътност, която му придава тяло и сила, а липсата на дъб в това вино му позволява да изкара наяве деликатните вкусове при храната, вместо да ги задушава с танини.
    Kabinett има чиста, фокусирана структура и минералност, които надделяват над тежестта на класическите сосове, комбинира се чудесно с морски дарове, азиатска и тайландска кухня, суши, зеленчуци, пържена или печена риба, прости морски ястия, сметанови сосове, маслени сосове, сотирани гъби, печено пиле, свинско на скара, колбаси..
  2. Spatlese – деликатността и минералният плодов вкус са отличителните качества на хубавият, полусух ризлинг. Елегантният стил и абсолютната чистота на вкуса го правят отличен партньор за модерна кухня, която набляга на висококачествени, свежи съставки. Spatlese се съчетава добре с пикантни храни, плодови ястия, омари, миди и риба, свинско, барбекю, сандвичи и пушено месо.
  3. Auslese – този вид се отличава с естествено ниско съдържание на алкохол и фина структура, която се получава от зрялата киселинност, вместо от танини, идващи от дъбовите бъчви. Танинните вина придават на лютите храни неприятна горчивина, докато полусладкияt ризлинг потушава пикантността, което го прави идеален за люти храни. Леката сладост освежава небцето и прави храната свежа и жива. Освен това помага за предаване на вкуса, изкарвайки свежестта на храната. Auslese е и чудесен аперитив.
    Идеи за комбинации: Пилешко с лимонова трева, рулца от раци, печено месо със сос, ястия с кисели сосове, печени зеленчуци, авокадо, меко сирене, раци, козе сирене, фоа гра и ястия с богата текстура.
  4. Beerenauslese – тук ризлингът поема остър завой към „сладката“ категория“. Сладкият Ризлинг е добър сам по себе си, като освежаващо „сорбе“ между ястията. Съчетава се добре с богатата, пикантна индийска кухня или с относително сладки тропически ястия със свежи плодове. Когато е отлежал (10 до 20-годишен), ризлингът става по-земен и сух на вкус, което го прави класически партньор на печения дивеч.
    Това вино е страхотно с карамел, ябълки, праскови и сметана, сладки десерти и пайове.
  5. Trockenbeerenauslese – много сладкият, десертен ризлинг е изключително наситено, концентрирано вино, най-подходящо за консумация отделно. Може обаче да се комбинира добре със силни, солени сини сирена, плодови десерти и фоа гра. Когато се съчетава с десерти, важно е да се уверите, че сладостта на десерта не надделява над виното. Избягвайте шоколад – едно от нещата, с които ризлингът не си подхожда.
  6. Eiswien – буквално в превод „ледено вино“. Ако трябва да го съчетавате с нещо, то тук също изберете някакъв десерт.

Ризлингът е вино, което може да се справи с почти всякаква храна, почти винаги.

Вижте още

You cannot copy content of this page