Дегустацията на вино не е пиене и макар виното да се прави, за да се пие и да му се наслаждаваме, има случаи, когато трябва да бъде оценявано. Усвояването на изкуството на дегустацията е важно, за да извлечете най-много от виното.
За повечето хора мисълта да присъстват на дегустация на вино може да изглежда отегчителна. Свикнали сме да пием вино с вечерята, обикновено при спокойна и удобна обстановка. Идеята да присъстваме заедно с професионалисти, които отпиват, плюят и говорят за „букети и носове“ може да е малко отблъскваща и скучна. Но усвояването на изкуството на дегустирането ще ви помогне да се насладите напълно на виното.
Добрата новина е, че не всички дегустационни сесии са толкова сериозни, колкото си мислите, а основните елементи на дегустирането се научават лесно и ще ви помогнат да разберете какви вина предпочитате или не, и защо. С течение на времето ще натрупате опит и ще станете по-уверени в оценяването на вината, които опитвате. Някои хора имат забележително добра памет за вкусове и понякога могат дори да посочат произхода на виното, както и разнообразието от грозде, което е използвано за производството му.
Важното е да запомните, че всеки може да стане добър дегустатор, стига да има добро обоняние и вкус, както и да е способен да се концентрира.
Докато повечето дегустации – които се провеждат ежедневно по целия свят – са за професионалисти, има много възможности за ентусиасти и аматьори да опитват вина. В опита си да привлекат и задържат клиенти, много супермаркети вече провеждат дегустации.
Друга алтернатива е да потърсите най-близката винена общност. Посетете винените региони на света, които също предоставят много възможности за дегустация. Това е чудесно, тъй като производителите често дават детайлна информация за вината си на всеки, който иска да знае. И накрая, можете да съберете група от мислещи еднакво приятели и да си организирате сами дегустационни сесии. Такива събития са доста неструктурирани, но пък са забавни.
Идеалните условия за дегустация са прости – тиха стая и добро осветление. Чашите, разбира се, трябва да са чисти и с правилната форма, за да можете да се насладите на вкусовете и ароматите на виното. Водете си бележки, докато опитвате – това ще ви е незаменим източник, когато тръгнете да купувате вино. Професионалните дегустатори си водят бележки с години.
За да дегустирате вино, преди всичко ви трябва чаша. Когато опитвате вино, чашата трябва да е пълна до четвърт.
Как се дегустира вино: цвят
- Първият етап е цветът.
- Повечето хора не смятат, че това е важно, но то е, защото ще ви каже много за виното.
- Най-добрият начин да прецените цвета е погледнете чашата отгоре и да я наклоните към бял фон. С накланянето ще видите цвета от центъра и преливането му към краищата.
Как се дегустира вино: нос
- Носът е най-важното нещо при дегустирането на вино, защото той може да улови много повече неща във виното от устата ви.
- Може просто да развъртите чашата, за да аерирате виното и кислородът ще изведе ароматите и вкусовете от него.
- Така ще видите и „краката“. Докато виното се отцежда от страните на чашата, ще видите „крака“ по нея. Ако те са ясно изразени, виното ще е пищно, силно вискозитетно.
- След това помирисвате виното в чашата. Само го помирисвате.
Как се дегустира вино: вкус
- Сега опитвате виното. Небцето може да улови сладост на върха, кисел вкус отстрани и танините в задния край.
- За да усетите ароматите, трябва да включите обонянието. За целта се прави нещо, като жабурене с виното и след това го изплювате.
Как се дегустира вино: остатъчен вкус
- Това е последния етап. Това е впечатлението, което остава у вас, след като сте погълнали или изплюли виното.
- И за да е добро виното, този вкус трябва да е хармоничен.
- Ако е извън хармония, значи виното не е добро.