Обичате каберне совиньон, но жадувате за нещо по-меко, пищно и не толкова агресивно? Заложете на мерло. С плодов вкус, умерени танини и балансирана киселинност, мерлото е идеално вино за храна и сигурен залог във всеки случай. Да, не получава уважението на каберне совиньон, но пък и не е скъпо колкото него, а и не му отстъпва по качество. Ако са ви отблъснали някои евтини комерсиални интерпретации или нещо, което сте прочели преди 15 години, силно ви препоръчваме да дадете още един шанс на мерлото.
Факти за гроздето
- Мерло е второто най-отглеждано грозде в света. Преди него е само каберне совиньон.
- Мерло е най-отглежданото в Бордо.
- Каберне Фран е бащата на мерло, но знаете ли коя е майка му? (рядко е!). Това е Магдалейн Ноа де Шарент, стар сорт, открит чрез ДНК изследвания.
Знаехте ли…
- Мерло се превежда като „малък кос“ от старофренски диалект.
- Petrus, едно от най-ценените (и фалшифицирани) вина на планетата, се прави почти изцяло от мерло. Това вино от Бордо ще ви струва някъде между $2000 и $5000 бутилката.
Вкусове и съчетания с храна
Очаквайте небцето ви да бъде посрещнато от вкусове на черна череша, слива, шоколад, сушени билки и кедър. Повечето вина Мерло стоят някъде посредата на скалата на червените вина, със средни нива танини, киселинност и алкохол. Изключителните вина Мерло са толкова силни, че могат да бъдат сбъркани с Каберне Совиньон.
Идеалните съчетания включват пуешко, кореноплодни зеленчуци, зимни салати, яхнии и всякакви житни храни. Избягвайте да комбинирате мерло с риба, зелени зеленчуци или люти храни.
Класически региони
Страхотното мерло започва в Бордо. Накои от най-добрите примери идват от десния бряг и по-точно от St. Emilion, Pomerol и Fronsac, където е доминиращ сорт. Очаквайте повече танини, както и вкус на тютюн от този регион, което няма нищо общо с вината от Новия свят. Друго място, където да търсите този сорт е на северния бряг, в Сонома и Напа.
В България най-доброто мерло се получава от т.н. Коларовски масив в Южен Сакар, който е направен по препоръка на австрийския професор Мозер в края на 70-те години, като най-подходящото място за отглеждане на мерло в България и достигнал на големина от 7000 декара.
Необичайно Мерло
Ако търсите нещо отвърд климата на Бордо, помислете за Чили и Западна Австралия или топлия климат на Колумбийската долина във Вашингтон. Макар да има някои разлики, като цяло може да очаквате повече плодове, по-меки танини и по-копринена текстура от класическите региони.
Все още твърде познато? Опитайте Италия, по-точно Венето и Тоскана. Мерло има изненадващо голямо присъствие на Италианския полуостров, макар качеството да варира.
Мерло е едно от най-популярните червени вина. Повече от 20 милиона каси са изпити в САЩ през 2006г. Мерло произлиза от винения регион Бордо във Франция, но сега е широко произвеждано в САЩ, особено в Калифорния. Казва се, че мерлото е по-леко от другите червени вина, като Каберне Совиньон, и често се смесва с по-богати червени вина, за да притъпи вкусовете им. Чаша мерло е чудесно допълнение към всяко ястие, особено онези с телешко или дивеч.
Стъпка 1
Изберете мерло от година, която ви харесва. Има много варианти, но общо казано, мерло от по-скорошна година ще е по-леко и плодово от по-старо мерло.
Стъпка 2
Дръжте бутилката мерло на тъмно, хладно място, докато не сте готови да я пиете. Мерлото трябва да се сервира при температура около 14 градуса. Има подвижни изби, които ще ви помогнат да охладите виното до подходящата температура. Повечето хора обаче го карат на интуиция и сервират мерлото на стайна температура.
Стъпка 3
Декантирайте мерлото преди сервиране. Това означава да прелеете виното от бутилката в друг съд, което ще му позволи да влезе в контакт с повече кислород и така ще се подсилят вкусовете му. Просто прелейте виното в декантер и го оставете за около 15 минути. Ако виното е старо и е отлежавало доста време в бутилка, изливайте го бавно в съда и оставете последните 5 см. от съдържанието в бутилката. Така няма да прелеете утайките от дъното.
Стъпка 4
Изберете чаша за червено вино. Тя е по-дълбока и широка, за разлика от тесните и високи чаши за бяло вино.
Стъпка 5
Налейте мерлото в чашата, докато не се напълно до около една трета. Оставете чашата за 2 или 3 минути, преди да отпиете. Дръжте винената чаша за столчето, за да не се затопля виното от топлината на ръката ви.
Стъпка 6
Развъртете виното в чашата, докато вдишвате ароматите му. Това позволява повече въздух да влезе във виното, с което се освобождават повече от вкуса и аромата му.
Стъпка 7
Отпийте малко от мерлото и го задръжте в устата си за секунда, за да изследвате вкусовете му. Опитайте да различите специфични вкусове и аромати. След това просто се насладете на останалото вино.