Как да съчетаем вино и шоколад

от Админ
Вино и шоколад

Понякога можем да се замислим дали виното и шоколада не си приличат – и двете са наситени и пълни със сложни вкусове, и двете се свързват с романтични и приятни моменти. Но ако решим да ги комбинираме, наситените вкусове на виното и шоколада могат да се сблъскат, ако не направите внимателно подходящото съчетание между тях. След като изберете шоколад, потърсете и подходящото вино, което би се допълнило с него. След това отделете време да се насладите на вкусното съчетание.

Избор на шоколад

  1. Изберете черен шоколад за по-наситен вкус. Той е съставен от 35-70% шоколад (ликьор и какаово масло). Колкото по-висок е процента на съдържание на шоколад, толкова по-горчив ще е вкусът му.
    Наситеността на тъмния шоколад може да е твърде много, когато се комбинира с вино, особено ако виното е сухо.
    Ако искате да извлечете максимума от здравословните качества на шоколада ви, тъмният шоколад е правилния избор. Той съдържа най-висока концентрация на антиоксидантни флавоноли. Процентът на какаото в шоколада обикновено е посочен на опаковката.
  2. Изберете млечен шоколад за по-сладък вкус и крем текстура. Млечният шоколад обикновено съдържа по-малко ликьор от тъмния. Основната разлика обаче е, че съдържа поне 12% млечна основа, което липсва при тъмния шоколад. Именно млякото на прах придава на млечния шоколад класическия сметанов вкус и текстура, както и по-светлия цвят. Ако обичате по-горчивия вкус на тъмния шоколад и желаете кремообразната божественост на млечния, опитайте тъмния млечен шоколад, който може да съдържа до 42% шоколадов ликьор.
  3. Бял шоколад за по-сладък вкус. Той не съдържа никакъв ликьор, което означава, че технически дори не е истински шоколад. Съставен е от какаово масло, мляко и подсладители. Той е най-сладкият и лек от всички видове шоколад.
  4. Опитайте шоколад с плодове, ядки или други добавки. За по-комплексен вкус и текстура, изберете шоколад, който съдържа ядки или други добавки, като морска сол, карамел, лешников ликьор или дори червена чушка. Плодовете, потопени в шоколад, също могат да са интересна комбинация с вино.
  5. Дайте шанс на евтините шоколади удоволствия. Не е нужно да се ограничавате до скъпи, класни шоколади. Помислете да комбинирате виното с класически шоколадов десерт, шоколадови целувки или кексчета с фъстъчено масло.

Избор на подходящо вино

    1. Заложете на сладко вино. Ако шоколадът е по-сладък от виното, което сте избрали, виното ще има кисел или горчив контраст. Виното трябва да е поне толкова сладко, колкото шоколада, с който искате да го комбинирате. Търсете вино с плодов и сладък вкус, вместо сухо и горчиво.
      Например, ако ядете сладък шоколад, изберете десертно вино като порт, мадейра или сладко шери, вместо Пино Ноар.
      Някои бели десертни вина също се съчетават добре с белите шоколади. Мускатът и леденото вино също са добър избор.
    2. Съчетайте тежестта и текстурата на виното с шоколада. Освен със сладостта на шоколада, съобразете се и с това колко наситен, тежък или млечен е. Изберете вино, което отговаря на тежестта и наситеността на десерта.
      Например горчив шоколад може да се съчетае добре с леко, газирано, плодово вино, като Brachetto d’Acqui.
      Шоколад или фъдж с богат и млечен вкус е добра комбинация с по-тежко, сиропно вино, като Banyuls или Maury.
  1. Опитайте плодово червено вино с черен шоколад. Ако ядете горчив черен шоколад, можете да минете и с не толкова сладко вино. Виното, което изберете, трябва да е плодово, с ниско съдържание на танини и да не е твърде сухо или кисело. Някои добри варианти включват Каберне Совиньон, Мерло и Дуриф. За по-сладко, по-тежко съчетание с черния шоколад, опитайте с Порт.
  2. Пийте сладко или десертно вино с млечен шоколад. Той е по-сладък от черния, затова се комбинира най-добре с по-сладко вино. Опитайте не прекалено сладко вино, като Мускат, Шери, Порт, Зинфандел или Винсанто.
  3. Съчетайте белия шоколад с десертно вино. Понеже белият шоколад е много сладък, ще усетите най-добре вкуса му, когато го комбинирате с много сладко вино. Леденото вино, което се прави като се остави гроздето да замръзне, преди да ферментира, е особено популярно в тази комбинация.
  4. Комбинирайте виното с други вкусове в шоколада. Ако ядете шоколад с плодове, ядки, карамел или други вкусове, вземете предвид тези вкусове, когато избирате виното. Добрата комбинация с вино ще помогне за изкарване на другите вкусове от шоколада
    Шоколадът с фъстъци върви с Banyuls, десертно вино с ягодов вкус. Banyuls също така се съчетава добре с десерти с диви плодове като ягоди, малини, къпини.
    Шоколадът с карамел и морска сол си върви с червени вина с нотки на горски плодове, шоколад или пикантно.
    Опитайте да комбинирате черния шоколад с карамел и сол с Каберне Совиньон и Малбек.

Оценете комбинацията

  1. Бъдете отворени към нови неща. Помнете, че съветите за съчетанието на вино са просто това – съвети. Макар повечето експерти да не го препоръчват, може да ви хареса контраста на супер сладкия бял шоколад с много сухо червено вино. Единственият начин да разберете, е като опитвате различни неща.
  2. Прочистете небцето. За да оцените наистина вкусовете на виното и шоколада, прочистете небцето от всякакви остатъчни вкусове от вечерята в устата си. Яжте нещо с неутрален вкус, например няколко залъка бял хляб или пийте малко вода.
  3. Подушете, преди да опитате. Обонянието допринася много за вкуса. Вдишването на ароматите на храната и напитките първо може да ви помогне да оцените различните вкусове по-пълноценно. Освен това създава тръпнещо очакване, като ви представя част от това, което вкусовите рецептори ще опитат.
    Дръжте всяко парче шоколад до носа си и отделете момент да вдишате дълбоко, преди да отхапете. Преди да изпиете глътка вино, разклатете чашата леко, след което направете няколко бързи, кратки вдишвания точно над чашата.
  4. Опитайте шоколада, преди да отпиете от виното. Отхапете малко шоколад и го оставете да се разтопи достатъчно, за да покрие вътрешността на устата ви. Затворете очи и се концентрирайте върху това какво усещате отвътре. Текстурата. Мека и млечна ли е? Или е ронлива? Ако шоколадът съдържа ядки, морска сол или нуга, как променят те текстурата му? Вкусът. Горчив, сладък или и двете? Има ли плодов или солен привкус? Усещате ли нотки на бадеми или лешници?
  5. Отпийте от виното веднага, след като преглътнете шоколада. Вдишайте за кратко от виното, след това отпийте, докато вкусът на шоколада все още е в устата ви. Обърнете внимание на чувството и вкуса на виното и помислете как се смесва с вкусовете на шоколада. Меко ли е виното или остро? Текстурата съчетава ли се добре с тази на шоколада?
    Забелязвате ли нотки във виното, които допълват особено добре шоколада? Например, горските плодове си отиват особено добре с черния или млечния шоколад.
  6. Не бързайте. Позволете си да бъдете в момента и да се насладите на смесването на вкусовете. Затворете очи и си дайте няколко момента, за да се концентрирате напълно върху вкуса на шоколада и виното. Почакайте между вкусовете, за да усетите остатъчния вкус, който остава, след като сте изяли шоколада и сте отпили от виното.

Вижте още

You cannot copy content of this page