312
Понякога можем да се замислим дали виното и шоколада не си приличат – и двете са наситени и пълни със сложни вкусове, и двете се свързват с романтични и приятни моменти. Но ако решим да ги комбинираме, наситените вкусове на виното и шоколада могат да се сблъскат, ако не направите внимателно подходящото съчетание между тях. След като изберете шоколад, потърсете и подходящото вино, което би се допълнило с него. След това отделете време да се насладите на вкусното съчетание.
Избор на шоколад
- Изберете черен шоколад за по-наситен вкус. Той е съставен от 35-70% шоколад (ликьор и какаово масло). Колкото по-висок е процента на съдържание на шоколад, толкова по-горчив ще е вкусът му.
Наситеността на тъмния шоколад може да е твърде много, когато се комбинира с вино, особено ако виното е сухо.
Ако искате да извлечете максимума от здравословните качества на шоколада ви, тъмният шоколад е правилния избор. Той съдържа най-висока концентрация на антиоксидантни флавоноли. Процентът на какаото в шоколада обикновено е посочен на опаковката. - Изберете млечен шоколад за по-сладък вкус и крем текстура. Млечният шоколад обикновено съдържа по-малко ликьор от тъмния. Основната разлика обаче е, че съдържа поне 12% млечна основа, което липсва при тъмния шоколад. Именно млякото на прах придава на млечния шоколад класическия сметанов вкус и текстура, както и по-светлия цвят. Ако обичате по-горчивия вкус на тъмния шоколад и желаете кремообразната божественост на млечния, опитайте тъмния млечен шоколад, който може да съдържа до 42% шоколадов ликьор.
- Бял шоколад за по-сладък вкус. Той не съдържа никакъв ликьор, което означава, че технически дори не е истински шоколад. Съставен е от какаово масло, мляко и подсладители. Той е най-сладкият и лек от всички видове шоколад.
- Опитайте шоколад с плодове, ядки или други добавки. За по-комплексен вкус и текстура, изберете шоколад, който съдържа ядки или други добавки, като морска сол, карамел, лешников ликьор или дори червена чушка. Плодовете, потопени в шоколад, също могат да са интересна комбинация с вино.
- Дайте шанс на евтините шоколади удоволствия. Не е нужно да се ограничавате до скъпи, класни шоколади. Помислете да комбинирате виното с класически шоколадов десерт, шоколадови целувки или кексчета с фъстъчено масло.
Избор на подходящо вино
-
- Заложете на сладко вино. Ако шоколадът е по-сладък от виното, което сте избрали, виното ще има кисел или горчив контраст. Виното трябва да е поне толкова сладко, колкото шоколада, с който искате да го комбинирате. Търсете вино с плодов и сладък вкус, вместо сухо и горчиво.
Например, ако ядете сладък шоколад, изберете десертно вино като порт, мадейра или сладко шери, вместо Пино Ноар.
Някои бели десертни вина също се съчетават добре с белите шоколади. Мускатът и леденото вино също са добър избор. - Съчетайте тежестта и текстурата на виното с шоколада. Освен със сладостта на шоколада, съобразете се и с това колко наситен, тежък или млечен е. Изберете вино, което отговаря на тежестта и наситеността на десерта.
Например горчив шоколад може да се съчетае добре с леко, газирано, плодово вино, като Brachetto d’Acqui.
Шоколад или фъдж с богат и млечен вкус е добра комбинация с по-тежко, сиропно вино, като Banyuls или Maury.
- Заложете на сладко вино. Ако шоколадът е по-сладък от виното, което сте избрали, виното ще има кисел или горчив контраст. Виното трябва да е поне толкова сладко, колкото шоколада, с който искате да го комбинирате. Търсете вино с плодов и сладък вкус, вместо сухо и горчиво.
- Опитайте плодово червено вино с черен шоколад. Ако ядете горчив черен шоколад, можете да минете и с не толкова сладко вино. Виното, което изберете, трябва да е плодово, с ниско съдържание на танини и да не е твърде сухо или кисело. Някои добри варианти включват Каберне Совиньон, Мерло и Дуриф. За по-сладко, по-тежко съчетание с черния шоколад, опитайте с Порт.
- Пийте сладко или десертно вино с млечен шоколад. Той е по-сладък от черния, затова се комбинира най-добре с по-сладко вино. Опитайте не прекалено сладко вино, като Мускат, Шери, Порт, Зинфандел или Винсанто.
- Съчетайте белия шоколад с десертно вино. Понеже белият шоколад е много сладък, ще усетите най-добре вкуса му, когато го комбинирате с много сладко вино. Леденото вино, което се прави като се остави гроздето да замръзне, преди да ферментира, е особено популярно в тази комбинация.
- Комбинирайте виното с други вкусове в шоколада. Ако ядете шоколад с плодове, ядки, карамел или други вкусове, вземете предвид тези вкусове, когато избирате виното. Добрата комбинация с вино ще помогне за изкарване на другите вкусове от шоколада
Шоколадът с фъстъци върви с Banyuls, десертно вино с ягодов вкус. Banyuls също така се съчетава добре с десерти с диви плодове като ягоди, малини, къпини.
Шоколадът с карамел и морска сол си върви с червени вина с нотки на горски плодове, шоколад или пикантно.
Опитайте да комбинирате черния шоколад с карамел и сол с Каберне Совиньон и Малбек.
Оценете комбинацията
- Бъдете отворени към нови неща. Помнете, че съветите за съчетанието на вино са просто това – съвети. Макар повечето експерти да не го препоръчват, може да ви хареса контраста на супер сладкия бял шоколад с много сухо червено вино. Единственият начин да разберете, е като опитвате различни неща.
- Прочистете небцето. За да оцените наистина вкусовете на виното и шоколада, прочистете небцето от всякакви остатъчни вкусове от вечерята в устата си. Яжте нещо с неутрален вкус, например няколко залъка бял хляб или пийте малко вода.
- Подушете, преди да опитате. Обонянието допринася много за вкуса. Вдишването на ароматите на храната и напитките първо може да ви помогне да оцените различните вкусове по-пълноценно. Освен това създава тръпнещо очакване, като ви представя част от това, което вкусовите рецептори ще опитат.
Дръжте всяко парче шоколад до носа си и отделете момент да вдишате дълбоко, преди да отхапете. Преди да изпиете глътка вино, разклатете чашата леко, след което направете няколко бързи, кратки вдишвания точно над чашата. - Опитайте шоколада, преди да отпиете от виното. Отхапете малко шоколад и го оставете да се разтопи достатъчно, за да покрие вътрешността на устата ви. Затворете очи и се концентрирайте върху това какво усещате отвътре. Текстурата. Мека и млечна ли е? Или е ронлива? Ако шоколадът съдържа ядки, морска сол или нуга, как променят те текстурата му? Вкусът. Горчив, сладък или и двете? Има ли плодов или солен привкус? Усещате ли нотки на бадеми или лешници?
- Отпийте от виното веднага, след като преглътнете шоколада. Вдишайте за кратко от виното, след това отпийте, докато вкусът на шоколада все още е в устата ви. Обърнете внимание на чувството и вкуса на виното и помислете как се смесва с вкусовете на шоколада. Меко ли е виното или остро? Текстурата съчетава ли се добре с тази на шоколада?
Забелязвате ли нотки във виното, които допълват особено добре шоколада? Например, горските плодове си отиват особено добре с черния или млечния шоколад. - Не бързайте. Позволете си да бъдете в момента и да се насладите на смесването на вкусовете. Затворете очи и си дайте няколко момента, за да се концентрирате напълно върху вкуса на шоколада и виното. Почакайте между вкусовете, за да усетите остатъчния вкус, който остава, след като сте изяли шоколада и сте отпили от виното.