Етикетът на испанското вино

от Админ
Как да разчетем етикета на испанското вино

Испанското вино е сред най-добрите на пазара по отношение на качество спрямо цена, но мнозина не знаят как да интерпретират написаното на етикета. Когато разбирате значението зад неща, като D.O., DOC и Crianza или Gran Rezerva, ще можете максимално да се възползвате от съотношението цена-качество.

Испанска система за класификация на виното

Системата за наименование е донякъде подобна по формат на френската и италианската. В Испания има две класификации – „качествени“ и „регулирани“ вина, като първите две са обозначени с термините DO и DOC.

Denominación de Origen (DOC)

Това е най-стриктната испанска класификация, която е аналог на италианската DOCG. Само определени региони в Ла Риоха и Приорат я ползват към днешна дата.
Тези региони представят най-добрата реколта и най-качественото вино, предлагано от Испания.

Denominación de Origen (DO)

Испанските вина обозначени с DO ви показват, че идват само от определени региони и отговарят на специфични критерии и стандарти за качество.
Тези вина са представители на продукция от добро качество от над 60 испански винени региона.

Vino de la Tierra

Използва се за категоризиране и именуване на испански вина, които не са от DO регионите. Vino de la Tierra на етикета романтично се превежда като „вина от земята“ или „селски вина“. Тези вина предлагат забележително качество на добра цена, тъй като не са ограничени от стриктните и често скъпоструващи правителствени класификации.

Vino de Mesa

Вината, които не спадат към горните категории, се наричат „трапезни вина“ и се обозначават като Vino de Mesa. Тези вина обикновено не включват регион, сорт грозде или специфична реколта на етикета си.

Червените вина от Ла Риоха

Сгушена на върха на Испания, Ла Риоха е регион известен с производството на топ червени вина, базирани на Темпранийо, често смесвано с Гренаш.
Има три нива на качество за вината от Ла Риоха: Crianza, Reserva и Gran Reserva. Всеко ниво покачва качеството на гроздето, заедно с изискванията за отлежаване в дъб и бутилка.

Crianza

Това е свежо, плодово, младо червено вино, което отлежава в дъб поне 1 година и прекарва още една година в бутилката. Crianza е на добра цена и струва около $10 бутилката. Има репутацията на много подходящо за храна – чудесна комбинация с испанската кухня. Това е леко, ежедневно вино, които няма да разочарова и предлага добро качество на достъпна цена през цялата година.

Reserva

Reserva се изкачва малко над Crianza по отношение както на качествата си, така и на цената. Отново тук доминира Темпранийо и това си личи по доминиращите черешови вкусове. Reserva отлежава минимум 1 година в бъчви и още два години в бъчви или бутилки.
Цената му варира от $15 до над $35, като за всеки похарчен лев получавате съответното качество. Reserva е много деликатно червено вино, което много добре си ходи с голям асортимент от храни.

Gran Reserva

Черешката на тортата от Ла Риоха – Gran Reserva. Тези вина трябва да отлежават в бъчви поне два години и да прекарат още поне 3 в бутилките, преди да бъдат пуснати на пазара, което ги прави страхотна находка, защото са отлежавали поне 5 години.
Gran Reserva не се произвежда всяка година, но има висок статус, защото се прави само от изключителни реколти. Gran Reserva може да се похвали с дълбочина и тяло, интригува без претенции и елегантност и няма да ви разори, тъй като цената му започва от $25 и може да се мери с много от червените вина от Новия свят, които са тройно по-скъпи.

Вижте още

You cannot copy content of this page