Един от най-добрите съдии на винени листи

от Админ
Виненият експерт Алдер Яроу

Алдър Яроу е старши съдия за „World’s Best Wine List“ и е в съдийския екип почти всяка година от 2014 г., което го прави страхотен кандидат за наблюдение върху развитието на винените листи и индустрията, като цяло през последните 5 години. Подчертавайки какво търси в един винен лист, Алдър коментира кои региони са подобрени, кои са новите награждавани категории и новите тенденции във винените листи по света.

Кое е първото нещо, което търсиш в един винен лист?
Интересно, но е същото, което търся и в едно вино: баланс. Виненият лист трябва да е с добри пропорции за размера си и да не клони тежко в една посока или друга. Това не означава, че в него не може да има акценти, но най-добрите листи са умишлени и внимателни презентации на разнообразие от възможности за вина. Балансът – смятам аз – е най-важният признак за добър подбор. Другото, което търся, е разнообразие. Светът на виното е огромен и забележителен, и освен ако мястото не залага на специфичен, умишлен регионален фокус, тогава добрият винен лист трябва да съдържа много различни видове вина от цял свят.

Какви тенденции забеляза на тазгодишните награди?
Радвам се да видя малко повече характер в някои листи. Много от тях съдържат коментари от сомелиери под една или друга форма, което е добре дошло. Както винаги, богатството на света на виното продължава да е все по-добре представено във винените листи, а сомелиери и винени директори все повече прибавят вина от по-малко известни винени региони и сортове грозде в списъците си.

При кои региони се забелязва най-голямо подобрение или са те изненадали най-много?
П
олучаваме все повече и все по-добри кандидати в тази категория, но има много повече силни претенденти за къси винени листи тази година, особено в Австралия.

Колко важно е да бъдат признавани регионалните винари?
До някаква степен, мисля че регионалните награди са по-важни от онези, които даваме в големите пазари около европейските или американските винени региони. Създаването на отличен винен лист в по-неизвестните региони на света е упражнение по упоритост и постоянство. Онези, които го постигат, заслужават признание и техният брой продължава да расте, така че регионалният фокус също така сочи към разпространяването на винената култура глобално.

Имаше ли големи изненади тази година?
Не бих казал, че имаше нещо шокиращо, но беше изключително трудно да избера фаворити сред късите винени листи. Има някои наистина страхотни от тях.

Как според теб са се променили винените листи през последните четири години в глобален мащаб, от началото на наградите през 2014 г.?
Бих казал, че най-голямата промяна е влиянието на устройството Coravin, което направи възможно някои от най-добрите вина в света достъпни на чаша. Влиянието на Coravin все още не е стигнало апогея си, така че ще видим още повече и все по-добри вина за дегустация в баровете, и като част от менютата на ресторантите.

Радвам се да видя как винените листи стават все по-богати. Това е бавна промяна, но която продължава със стабилно темпо. Например, броят на листи с гръцки вина изглежда се е увеличил значително през последните четири години и това е само един от регионите, който се радва на все повече любов. Джура набира популярност разбира се, и виждаме листи, които преди са съдържали едно или две вина Джура, сега имат цели секции, посветени на тях.

Накрая, щастлив съм да видя листи с повече характер, където мислите на сомелиера достигат до гостите. Нужни са много усилия за да се пишат бележки или коментари към всяко вино в листа, но смятам, че онези които се стараят да го постигнат, правят истинска услуга на гостите си.

Вижте още

You cannot copy content of this page