Беатрис Мачадо – бъдете автентични

от Админ
Беатрис Мачадо с най-добър винен лист

Беатрис Мачадо е креативен директор, отговарящ за винения лист в „The Yeatman“, един от най-лъскавите хотели на Португалия, намиращ се в Порто. Гледащ към река Доро и лежащ върху виненото наследство на града, хотел „The Yeatman“ е единствено по рода си място в страната, където се предлага своебразно пътешествие през Португалия с винен лист, представящ над 1000 вина, 97% от които са португалски. Именно това и артистично начертаната винена програма печели на хотела наградата за най-добър лист с регионални вина за 2017 г.

Екип на „The World of Fine Wine“ разговоря с Беатрис скоро, след като в ресторанта на хотела научават за страхотните новини и тя е отворила бутилка Espumante Soalheiro Alvarinho Bruto Minho 2015, за да отпразнува с колегите. Темата е уникалния подход към хотелските стаи, които не само са преплетени с винената програма, но и с наследството на страната, както и следващият голям проект на хоризонта

Поздравление за успеха; не само получавате наградата от три звезди за трета поредна година, но и ви наградиха с титлата най-добър регионален винен лист за 2017 г.

Какво означава за вас тази награда?
Бяхме изключително развълнувани. В нашия лист имаме повече от 1000 различни португалски вина, а да бъдем на световната карта най-добрите, това наистина е нещо голямо. Вече не само португалските вина привличат внимание на световната сцена, но и също нашата идентичност по отношение на винените ни листи, които са доста уникални.

Имаме и списание „The Wine Journal“, което аз наричам „около Португалия с 83 вина“. Причината е, че хотелът има 83 стаи, като всяка от тях е спонсорирана от португалски винопроизводител и поради тази причина носи името му.

В регионалния лист има огромен фокус върху Португалия и тези 83 следват същата идея. Тук правим нещо различно и то е много специално.

Как отпразнувахте с колегите?
Шегувате ли се? Ричард ми остави бележка и аз започнах да звъня на всички. За седем години, откакто сме отворили, сме спечелили много награди, но тази от „The World of Fine Wine“ е доста специална, защото това е толкова уважавано издание и да бъдем признати от някой, на когото се възхищаваме, е нещо наистина много специално.

И разбира се, тази награда идва точно навреме, преди силния сезон, това всъщност ни даде енергия за него. Беше точно навреме за екипа, така че благодаря ви.

За да отпразнуваме, отворихме португалско пенливо вино, бутилка Espumante Soalheiro Alvarinho Bruto 2015. Това е нещо типично португалско и много трудно бихте го открили на друго място, показва всичко, за което се трудим.

Как описвате винения лист  на „The Yeatman“?
Всичко започва с партньорство с португалските производители. Имаме 83 стаи и достъп до неща, които няма другаде по света. Например, бутилки от редки или малки серии вина, които всеки производител има в своята изба, но вече не се предлагат на пазара.

Това, което смятам, че правят тези бутилки, е да разказват историята за всеки производител. Исках да разкажа тази история и да го направя чрез винения лист на „The Yeatman“. В него има 1300 различни вина, 97% са португалски а само 3% са международни.

Разбира се, повечето от тези 3% е Шампанско, но имаме вина и от Сотерн, Бургундия, Италия, Германия и Австралия. Исках известни имена, но не непременно само комерсиални отлежали вина, а нещо което да показва грижа за автентичността и избора на вина с ценности, които са представители на всеки регион.

Това, което според нас прави програмата специална, е да имаме списание, което издаваме три пъти годишно, и което да представя виното на сезона. Това е винен лист, създаден за консуматора, а не за професионалистите. Разбила съм го на вина по отношение на характера, с който се свързваме всички. Имаме класиките, иконите, известните и новите. След това обяснявам защо виното е известно или защо е класика и т.н.

От септември 2010 г. всеки четвъртък организираме винена вечер с различен португалски производител. Както сигурно се досещате, била съм на много такива вечери. Повечето са португалци, но не само 83-те производители. Правим и специални менюта за винения лист.

Какво вдъхновява вашия винен лист?
Преди да се присъединя към екипа в Португалия, винаги съм смятала, че имаме изключителен потенциал, имаме невероятно вино, толкова автентично и уникално. Но беше едва ли не престъпно, че светът не го опитва. Исках хората да опитат чаша португалско вино и да усетят страстта му така, както аз. Това ме вдъхновява.

Какво е уникалното във винения лист?
Това, което за мен е специално, е винен лист, който не е разделен на региони, червено, пенливо или розе, а на личности. Така един ден може да ви се допие ново или иконично вино. Не избирате виното по региони.

Причината за това е, че повечето хора гледат на португалското вино, като на нещо неизвестно или неразбрано, затова трябваше да разбулим заблудата и да се опитаме да проговорим на международен език с хората, за да опитат от нашето португалско вино. Така са групирани вината: смятам, че това е най-уникалното във винения лист.

След като измина половината от тази година, забелязвате ли някаква тенденция във вината или ресторантите?
През лятото смятат, че вината са красиви, а червените с по-малко алкохол са много по-живи, леки, комбинират се с риба или месо. Но най-популярните в нашия ресторант са винените маршрути. Идеята е същата, като при винения журнал, който е пътуване през Португалия. Можете да започнете от север или юг, посещавайки други региони по пътя и опитвате пет или шест различни вина от различни производители и различни години, така че получавате поглед към вината на Португалия.

Кои региони или производители са Ви вдъхновили напоследък?
Германия, по-точно Ризлинг от Пфалц. Вината имат тяло, могат да започнат и завършат вечеря, характера на тези вина е почти, като на червените. Това ме вдъхновява.

На кои вина се наслаждаваш в момента?
В момента се наслаждавам на сезонно червено или бяло вино, непретенциозно, което няма да ме накара да мисля как се казва, а просто ще му се наслаждавам. Когато опитваш толкова много различни и все качествени вина, в даден момент ти се иска да пиеш нещо просто и да не мислиш за него, за да му се насладиш истински. И понеже е лято и има много ракообразни и прясна печена риба, бих предпочела едно чудесно Албариньо от северна Португалия или Малвазия от Лисабон. Много са приятни.

Какъв съвет ще дадеш на другите, участващи в Най-добрия винен лист на света?
Бъдете автентични. Опитайте се да достигнете до умовете на хората. Не правете винен лист за себе си, за егото си, а направете такъв, който всъщност комуникира с консуматора и е забавен – забавен за четене, забавен за избор – и се опитайте да говорите на езика на хората. И няма нужда да пресъздавате нещата, трябва да бъде новатори, трябва да опитвате нови неща, които изненадват и вълнуват хората.

Какво следва при теб и ресторанта?
Работя по нов проект, който ще стартира след 4 години и ще се казва „Светът на виното“. Ще има музей с площ 3000 кв.м, в който ще може да научите за португалските вина и позицията на Португалия в света. Заедно с това ще имаме и винено училище, и 12 ресторанта. Така, че това ще е един огромен проект.

Това е партньорски групов проект: подобно на културен комплекс, в който ще се учи за виното, за корка, музей за историята на северна Португалия, и музей на модата и дизайна.

В Порто повечето халета са вече празни, защото са преместили дейността си на по-централно място. С тези освободени пространства ще създадем нещо, което ще ви учи на португалското вино.

Имам главен сомелиер в „The Yeatman“ и екип от сомелиери, така че все още съм отговорна за стратегията, но съм по-фокусирана върху създаването на съдържание за винения проект, училището и участвам в 12-те ресторанта. Това ще бъде един много голям проект за мен!

Вижте още

You cannot copy content of this page