Мерлото и неговите полезни свойства

от Админ
Мерло и неговите полезни свойства

Когато имате нужда от червено вино, което да съчетаете с вечерята, Мерло е перфектният избор. Това широко популярно вино може дори да е полезно за здравето ви, когато се консумира с мярка. Съвременни изследвания доказват, че една чаша качествено вино може да даде на организма полезни вещества за здравето. Още през 90-те години френският лекар Серж Рено доказва, че във Франция има 40% по-малко инфаркти, отколкото в САЩ.  Той обяснява този факт с консумацията от французите на по-големи количества вино. Съдържанието на антоциани в червеното вино защитава кръвоносните съдове от образуване на холестеролови плаки и предотвратява свиването им при стрес, респeктивно намалява високото кръвно налягане.

Източник на антиоксиданти
Според Харвард, фенолното съединение ресвератрол, откривано у гроздето, действа като антимикробен агент за гроздето, пазейки го от инфекции. Ресвератролът също така е антиоксидант в тялото, защитава клетките от свободните радикали. Изследване от 2013 г. открива, че от 19 разглеждани червени вина, в Мерло съществува най-голямата концентрация на производни на ресвератрола. Условията на средата, качеството на плодовете и метода на винопроизводство влияят на съдържанието на антиоксиданти във вината, които се съдържат предимно в ципите и семките на гроздето и се извличат във виното основно под действие на алкохола, който се образува при ферментацията. При приготвяне на бяло вино, технологичния контакт с тези части от зърното е силно скъсен  (или липсва) във фазата на ферментация. Затова и количеството на антиоксиданти в мерлото и в другите червени вина е много по-голямо, отколкото при белите.

Мерло и сърдечно-съдовите заболявания
Умерената консумация на червено вино и в частност на Мерло може леко да повиши нивата на добрия холестерол. Също така предотвратява образуването на съсиреци, понижава риска от инфаркт или инсулт. Учените казват, че антиоксидантното действие на ресвератролът може да предпазва от заболявания на сърцето. Следва да се отбележи обаче, че повечето изследвания са ограничени върху клетъчни култури и животни, а дългосрочните ефекти върху човека все още не са изследвани. Все още не е ясно дали ресвератролът в Мерло и другите червени вина предоставя някакви дългосрочно ползи за здравето.

Други полезни свойствата на мерлото:

  • Прочиства кръвта и е идеална профилактика за диабет.
  • Намалява „лошия” холестерол и така предпазва от възникване на инфаркт или инсулт.
  • Стимулира метаболизма, подпомага процеса на отслабване и увеличава физическата издържливост.
  • Противодейства на отслабването на паметта с възрастта и забавя процесите на стареене.
  • Пречиства организма и е добро решение при проблеми с  пикочната система.
  • Бори се успешно с инфекциите на дихателните пътища и с възпаленията на стомашно-чревния тракт.
  • Мерло е богато на мелатонин и това го превръща в прекрасно средство за борба с поява на бръчките.

Процесът на отлежаване и антивирусните субстанции
В процеса на стареене във виното протичат процеси на полимеризация на фенолните съединения. При това вкуса на виното се заглажда и става типичния за отлежалите вина. Съветваме Ви да консумирате Мерло, което е с плътно тяло, отлежавало в дъбови бъчви поне 8-10 месеца и е бутилирано около година след гроздобера.

Консумирайте Мерло с мярка
Да пиете червено вино от време на време е полезно за здравето, но е важно да не прекалявате. Препоръчително за жените е да пият не повече от една чаша на ден, а за мъжете – не повече от две. Прекаляването с виното или други алкохолни напитки може да повиши кръвното налягане, което е рисков фактор при сърдечносъдовите заболявания. Ако не пиете, пак може да получите от полезните свойства на антиоксиданта, като ядете свежо грозде и пиете 100% сок от грозде.

 

Вижте още

You cannot copy content of this page