Каберне Совиньон е известно като „Кралят на червеното грозде“, но всъщност е относително млад и се смята за нов сорт. То е продукт на случайна кръстоска между Каберне Фран и Совиньон Блан през 17-ти век в югозападна Франция, вероятно в региона Бордо. Този произход остава в тайна до проведените наскоро ДНК изследвания. Интересно, нали? Е, имаме още малко факти за „Краля“.
Каберне Совиньон е най-популярното грозде в света
Едва ли има винарски регион в света, където да се отглеждат червени сортове и там да не присъства и Каберне Совиньон. Причините са много, но една от най-важните е неговата индивидуалност, високото му качество и ясно изразен характер – без значение къде е бил засаден, как е бил третиран, как точно е протекъл процеса на зреене или как точно е правено виното – Каберне Совиньон запазва своите сортови характеристики и се разпознава най-лесно сред останалите червени вина.
Детрониран ли е кралят?
Всички знаем, че Каберне Совиньон е кралят на червеното грозде, но дали това е все още така? Може би само в сърцата ни, тъй като до около 2004 г. този сорт грозде заема почти равни площи с Мерло (около 650 000 акра), но в наши дни Мерло вече се смята за най-отглежданото червено грозде в света. Въпреки всичко Каберне Совиньон винаги ще си остане кралят, макар и само в сърцата ни.
Зелена чушка?
Една от характеристиките на Каберне Совиньон е вкусът и ароматът на зелена чушка. Това, което подушвате, всъщност е пиразин. Пиразинът е ароматна органична съставка, която се открива във всички вина от този сорт. Колкото по-дълго гроздето се радва на слънцето и има шанса да узрее, толкова по-малко вкус на зелена паприка ще усещате.
Каберне Совиньон е роднина на Мерло
Ако понякога се затруднявате да различите чаша Мерло от Каберне Совиньон, не се притеснявайте. Понеже двете са свързани, е много трудно да ги разпознаете.
Каберне Совиньон е изключително популярно в Китай
Китайците обожават червено вино и наскоро излезе новината, че са най-големите консуматори на червено вино в света и Каберне Совиньон е едно от най-популярните сортове червено грозде в Китай.
Има причина Каберне Совиньон да се комбинира страхотно с пържоли
Учени, изучаващи ефектите на определени храни върху езика, са открили, че танините в Каберне Совиньон действат като „чистачи“ на мазнините и протеините, които се натрупват по езика от храната, която ядете. Пържолите съдържат повече протеини и мазнини, поради което имат нужда от вино с повече танини.
Най-скъпото досега продадено вино в света
Все още най-скъпото продадено вино досега в света е Каберне Совиньон, след като през 2000 година 6-литрова бутилка е продадена на търг за 500 000 долара.