Етикетите на немските вина могат да бъдат много объркващи. Дългите думи и готическия шрифт могат да накарат всеки да ги подмине в магазина. Но щом научите какво означават германските термини, ще видите, че етикетите на тези вина са едни от най-описателните в света.
И тук, както при всеки подробен етикет на вино, ще откриете името на производителя, годината на реколтата, региона, а понякога и сорта грозде. Просто трябва да знаете какво да гледате.
Термини на немски
Освен региона, където е отгледано гроздето, на повечето етикети е показано името на града и винарната с голям шрифт, например Graacher Himmelreich (градът е Graach, а винарната е Himmelreich). С много по-малки букви пише Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete (често съкратено Qualitätswein или QbA), което е индикация за „качествено вино“. Или Qualitätswein mit Prädikat (QmP), показващо качествено вино, за което гроздето е набрано при абсолютния минимум на зрялост, който варира според сорта и региона. Колко зряло е гроздето, е показано на етикета:
Kabinett
Най-ниското ниво на зрялост prädikat и обикновено най-лекото от предлаганите от производителя вина. С ниското съдържание на алкохол и нотка на сладост, тези вина са идеални за пикници и аперитиви. Често се консумират млади, но някои от тях могат да отлежават и до десет години.
Spätlese
Превежда се, като „късно набрано“. Това грозде се бере късно в сравнение с Kabinett или QbA вината. Традиционно вината от него съдържат остатъчна захар и са изключително добра комбинация с храна. Опитайте ги с всичко, от азиатска храна до печена шунка и птиче месо. Повечето трябва да се пият преди да навършат 20 години.
Auslese
Направени от избрани гроздове, оставени да зреят, докато не достигнат високо съдържание на захар, тези вина често носят нотка на ботрит. Някои от тях са достатъчно сладки и могат да се сервират с прости плодови десерти, други е за предпочитане да се пият самостоятелно. С годините губят част от захарта си и могат да се комбинират добре с печено свинско или патешко. 30-годишните Аuslese вина могат да ухаят божествено, но понякога са малко безпощадни към небцето. Наслаждавайте им се рано или ги оставяйте да отлежат най-много до 10 години.
Beerenauslese
Тези вина се правят само от специално подбрано грозде, като се избират само засегнатите от гъбичката ботрит зърна. С подходяща зрялост на гроздето, това вино може спокойно да попадне в категория десертно. Притежава капацитет за отлежаване до 50 години.
Trockenbeerenauslese
Тези вина се правят от подбрани сушени плодове, които са значително засегнати от ботрит. Изключитело сладки и медени, тяхната сладост може да отблъсне някои почитатели, докато други се възхищават на букета им от аромати и вкусове.
Eiswein
Вина от замразено грозде със съдържание на захари, поне колкото при Beerenauslese, но с много по-голяма киселинност. Силните захари и киселини позволяват на тези вина да издържат с лекота десетилетия.
Освен нивото на зрялост, посочвано по скалата от системата QmP, можете да очаквате да видите и термините Trocken и Halbtrocken на някои етикети (не е задължително да присъстват). Trocken означава сухо и може да се използва за вина с по-малко от 9 г/л остатъчни захари (по-малко от 0.9%); Halbtrocken е полусухо вино и се отнася за вина с между 9 и 18 г/л.
В опит да се опрости информацията върху немските вина, напоследък се появяват и някои нови термини, които допълват, заместват или частично заместват традиционната система за етикиране. Вината Estes Gewächs („първородни“) например идват само от специални региони в Райнгау.
Класическите вина трябва да са хармонично сухи и се отнасят до определени райони или винарни. Вината от специални селекции носят на етикета си името на една винарска изба и трябва да са сухи. Също, като всичко в света на виното, речникът на немското вино не престава да се развива.
Региони
Повечето от класическите немски винени региони се свързват с речни долини, чиито хълмове предоставят отлично слънце за зреенето на гроздето. На практика всички от най-добрите вина на Германия идват от сорта Ризлинг, но има и няколко изключения.
Мозел
Най-студеният от германските региони и дом на най-силното и деликатно грозде Ризлинг. Зелена ябълка, флорални нотки и цитруси са нещата, които може да откриете в него, но в най-добрите вина също така се откриват и минерални нотки, издаващи произхода им от хълмовете.
Райнгау
По-стръмни наклони и малко по-топло време в сравнение с Мозел. Там растат силни, здрави лозя, които раждат зряло грозде с плодови вкусове и дълбока минералност.
Раинхесен
Източникът на по-голяма част от продукцията в Германия. Качеството тук може да варира от обикновени вина до качествени селекции.
Нахе
Малката долина бледнее само пред Мозел по елегантност и финес с Ризлинг, който балансира лекотата на тялото с минерална разтеглива сила.
Пфалц
Един от най-топлите винени региони на Германия, с богато разнообразие от почви, микроклимат и лозови масиви. Сухите вина, направени от Ризлинг или друго бяло грозде, са най-често срещани в Пфалц и показват по-добър баланс от тези от по-студените региони.