117
Време е да замените любимото си вино с Ризлинг. Въздържано, със стоманена елегантност, ризлингът е един от най-темпераментните сортове бели вина.
- Ризлингът е гордостта на немското лозарство и винoпроизводство, като от него се правят едни от най-хубавите вина.
- Гроздето е разпространен сорт. Отглежда се във всеки от 13-те винарски региона на Германия. Може да вирее при различни климатични условия, от студен до умерен климат. Ризлингът зрее на много почви, включително шистови, гранитни, варовикови, риолитни, кварцитни и песъчливи.
- Регионът на река Мозел, известен със свежия, цитрусов Ризлинг, дава около 60% от реколтата на сорта.
- Най-специалното при ризлинга е неговата киселинност. Тя му дава структурата и трайността, позволяващи му да зрее добре.
- Разнообразно е. Ризлингът може да е сух, полусух, полусладък или сладък (когато виното се прави от замразено грозде).
- Като говорим за сухо бяло вино, ризлингът може да ви предложи няколко стилоопределящи варианта. Те са особено интересни, защото са перфектно балансирани от високата киселинност, която им придава страхотно тяло.
- Ако обичате сух Ризлинг, търсете думата „Trocken” на етикета. Това означава „сухо“ и тези вина имат съдържание на алкохол 11% и повече. Ако си падате повече по полусухите, търсете думата „Feinherb” на етикета. В тези вина има повече захар, но все пак са сухи. Предпочитате средно-сладък Ризлинг? Търсете „Halbtrocken” или “Lieblich”, при които съдържанието на алкохол е между 9 и 10.5%.
- Вината с по-малко от 9% алкохол обикновено са сладки. Но не забравяйте, киселинността и при тях поддържа баланса.
- Отделете време да спрете и да помиришете ризлинга – букетът му от аромати е зашеметяващ. Най-лекият Ризлинг ухае на лятна разходка сред градини от жасмин и портокали. Други са експлозия от лимон и лайм, розов и жълт грейпфрут, портокал и мандарина. По-зрелите предизвикват спомени за сочни праскови, жълти сливи или кайсии, с бушуващи облаци от манго и ананас.
- Ризлингът става по-добър с годините. Когато си поръчвате следващия път, изберете по-стара реколта. Ще подушите мед, билки, захаросани кори и вкусна праскова. Балсам за небцето. Не вярвате? Поръчайте си 20-годишно.