10 интересни факта за германския Ризлинг

от Админ
Факти за германския ризлинг

Време е да замените любимото си вино с Ризлинг. Въздържано, със стоманена елегантност, ризлингът е един от най-темпераментните  сортове бели вина.

  1. Ризлингът е гордостта на немското лозарство и винoпроизводство, като от него се правят едни от най-хубавите вина.
  2. Гроздето е разпространен сорт. Отглежда се във всеки от 13-те винарски региона на Германия. Може да вирее при различни климатични условия, от студен до умерен климат. Ризлингът зрее на много почви, включително шистови, гранитни, варовикови, риолитни, кварцитни и песъчливи.
  3. Регионът на река Мозел, известен със свежия, цитрусов Ризлинг, дава около 60% от реколтата на сорта.
  4. Най-специалното при ризлинга е неговата киселинност. Тя му дава структурата и трайността, позволяващи му да зрее добре.
  5. Разнообразно е. Ризлингът може да е сух, полусух, полусладък или сладък (когато виното се прави от замразено грозде).
  6. Като говорим за сухо бяло вино, ризлингът може да ви предложи няколко стилоопределящи варианта. Те са особено интересни, защото са перфектно балансирани от високата киселинност, която им придава страхотно тяло.
  7. Ако обичате сух Ризлинг, търсете думата „Trocken” на етикета. Това означава „сухо“ и тези вина имат съдържание на алкохол 11% и повече. Ако си падате повече по полусухите, търсете думата „Feinherb” на етикета. В тези вина има повече захар, но все пак са сухи. Предпочитате средно-сладък Ризлинг? Търсете „Halbtrocken” или “Lieblich”, при които съдържанието на алкохол е между 9 и 10.5%.
  8. Вината с по-малко от 9% алкохол обикновено са сладки. Но не забравяйте, киселинността и при тях поддържа баланса.
  9. Отделете време да спрете и да помиришете ризлинга – букетът му от аромати е зашеметяващ. Най-лекият Ризлинг ухае на лятна разходка сред градини от жасмин и портокали. Други са експлозия от лимон и лайм, розов и жълт грейпфрут, портокал и мандарина. По-зрелите предизвикват спомени за сочни праскови, жълти сливи или кайсии, с бушуващи облаци от манго и ананас.
  10. Ризлингът става по-добър с годините. Когато си поръчвате следващия път, изберете по-стара реколта. Ще подушите мед, билки, захаросани кори и вкусна праскова. Балсам за небцето. Не вярвате? Поръчайте си 20-годишно.

Вижте още

You cannot copy content of this page